Претражи овај блог

уторак, 28. јун 2016.

Pita od tikvica

Pita od tikvica

Tikvice su definitivno idealno povrće. Hranljivi sastojci iz tikvica imaju brojna povoljna dejstva na zdravlje, a u kulinarstvu se koriste za pripremu kako slanih, tako i slatkih jela. Sadrže 95 odsto vode, a jedna tikvice srednje veličine ima samo 25 kalorija. Ne sadrže masti i holesterol, imaju nizak nivo natrijuma, ali su bogate manganom i vitaminom C. Takođe, imaju više kalijuma nego banane.
Cvet tikvice je jestiv, štaviše prženi cvetovi tikvice smatraju se delikatesom. Male do srednje tikvice su najukusnije, a što su tamnije, bogatije su hranljivim materijama.
Postoje razne teorije o poreklu tikvica — jedni tvrde da potiču iz Azije, dok drugi da potiču iz Meksika, međutim tikvica se spominje u egipatskim zapisima, a postoje dokazi da su ih poznavali i Rimljani. Današnja sorta, koju mi poznajemo, razvijena je u Italiji.
U kulinarstvu se najčešće pripremaju kao varivo, a koriste se i u pripremi pita i kolača.
Ovog puta dajem vam recept za pitu od tikvica. Priprema je brza i jedonostavna, a rezultat je odličan. Ideju za recept dobila sam sa bloga Ekspres lonac, ali sam ga malo izmenila da bude više u mom maniru.
pita-od-tikvica-brzo-i-lako-640Potrebno:
• Tikvice, 500g
• Kukuruzni griz, 10 supenih kašika
• Belance, od 4 jajeta
• Mladi sir 5%mm, 250g
• So, 1 ravna kafena kašika
Priprema:
Sir iseci na kockice.
Tikvice oljušti, izrendaj i dobro iscedi od vode rukama.
Pomešaj belanca i griz, pa dodaj tikvice, so i dobro promešaj.
Pleh veličine 20x30cm obloži papirom za pečenje.
Umešaj kockice sira u testo i prespi masu u pleh.
Peci u zagrejanoj rerni na 200C, oko 45 minuta.
* Podeli pitu na 6 jednakih delovaJedna šestina pite ima samo 180 Kcal. To je ista kalorijska vrednost kao jedno malo parče pohovane piletine.
http://www.brzoilako.com/

Нема коментара:

Постави коментар