Претражи овај блог

петак, 27. мај 2016.

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama


Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama
Foto: Thi

Orašasti plodovi nazivaju se adutom za zdravlje kardiovaskularnog sustava

Srce voli zdrave masnoće pa se brojne namirnice bogate njima nalaze na listi obveznih za očuvanje zdravlja srčano-krvožilnog sustava. Najbolji izvor omega-3 masnih kiselina je plava (masna) riba, a kao sekundarni možemo izdvojiti orahe, bademe i lanene sjemenke. U slučaju da se na tjednoj bazi plava riba ne konzumira barem dvaput tjedno, preporučljivo je prehranu nadopuniti dodacima prehrani koji sadrže omega-3 masne kiseline
Jedan od najboljih primjera uravnotežene prehrane je  mediteranska prehrana . Puno ribe,  povrća , maslinovo ulje i crno vino su odličan prevenciju kardiovaskularnih bolesti

Namirnice koje obavezno trebaš uvrstiti na svoj jelovnik:

Riblja - tuna, losos, sardine, inćun i skuša su izvrstan izvor srca povoljan omega-3 masnih kiselina.Obiluje proteinima i zdravim masnim kiselinama, i kao takva je jedna od najpoželjnijih namirnica koje možete konzumirati kako postati i ostati zdrav. Trebali bi jesti barem dva puta tjedno po 170 grama ribe.
Orašasti plodovi – Bademi, orasi i lanene sjemenke posljednjih se godina zbog profila masnih kiselina nazivaju adutom za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Omega-3 masne kiseline sadržane u orašastimplodovima doprinose održavanju normalne razine kolesterola u krvi čime štite srce. Ipak, orašasti plodovi upravo zahvaljujući sadržaju masti imaju značajnu energetsku vrijednost koju je lako previdjeti. Kako bi svom organizmu osigurala dovoljno blagotvornih sastojaka bez  prekomjernog unosa kalorija, potrebno je ograničiti unos orašastih plodova na 25 do 30 g dnevno.
Maslinovo ulje – Osnova je mediteranske prehrane. Vrijednost maslinovog ulja, osobito onog ekstradjevičanskog leži i u sadržaju antioksidansa polifenola koji doprinose zaštiti lipida u krvi od oksidativnog stresa. Polifenoli, drugim riječima, čuvaju LDL kolesterol od oksidacije sprječavajući tako razvoj ateroskleroze. Dodatno, istraživanja pokazuju da maslinovo ulje ima i povoljan učinak na krvni tlak, čak i ako se konzumira u umjerenim količinama od 25 ml dnevno.
Omega-3 masne kiseline, dodatke prehrani  - dobro su poznati učinci omega-3 masnih kiselina na smanjenje razine triglicerida. Također, poznato je protuupalni učinci ovih vrijednih masnoća koje su često zanemarene u modernoj prehrani. Dodatni unos omega-3 masnih kiselina djeluje kardioprotektivni i preporučuje se za sprečavanje neželjenih kardiovaskularnih događaja. Ulje škampi Kril novi prirodni izvor omega-3 masnih kiselina. Poznato je da omega-3 masne kiseline iz ulja škampi krila sastoji u ciljnim tkivima nego dvostruko omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja, što osigurava visoku učinkovitost u tijelu.

izvorzdravakrava.24sata.hr x

Нема коментара:

Постави коментар