Претражи овај блог

петак, 27. мај 2016.

Piramida zdrave prehrane


Piramida zdrave prehrane

Predstavljamo vam šest različitih kategorija namirnica od kojih se sastoji piramida zdrave prehrane i koje bi trebale biti zastupljene u prehrani svaki dan. Umjerenost i ravnoteža su krucijalni za kvalitetu organizma i linije, a raznovrsna i zdrava hrana je upravo ono što nam pomaže u tome.
piramida prehrane


Fizička aktivnost:

Svakodnevna fizička aktivnost od 30 minuta više je nego poželjna u očuvanju zdravog duha i jačeg imuno sustava. Dakle, šetajte, izbjegavajte dizalo, igrajte neki sport, vozite bicikl pored rijeke, a ukoliko vremenski uvjeti to ne dozvoljavaju jednostavno upišite aerobik ili sve aktuelniju Zumbu.

žitarice:

U ovu kategoriju spadaju namirnice poput kruha od žitarica sa cijelim zrnom, tjestenina, riža i sl. Žitarice je dozvoljeno konzumirati čak šest do jedanaest puta dnevno.

povrće:

Poželjno je konzumirati dvije do tri porcije u svježem ili kuhanom obliku. Izvorom energije smatra se povrće poput kukuruza ili krumpira, kao i tamnozeleno lisnato povrće i ono crveno poput mrkve.

voće:

Dnevno se preporučuju dvije do tri porcije voća, koje bi trebalo da bude raznoliko.Voće poput jabuka, šljive, naranče, borovnice ili grejpfrut zadovoljit dnevne količine koje stručnjaci savjetuju.

Meso i mahunarke:

Konzumirati meso niske masnoće. Dnevno se preporučuju dvije porcije mesa, mesnih proizvoda i mahunarki. Obratite pažnju da se u prehrani nalaze namirnice koje sadrže visok nivo omega 3 masnih kiselina kao što je npr. riba (losos, haring ili pastrva).

Mliječni proizvodi:

Vrijedan izvor kalcija, koji nam je svakodnevno potreban za rast, razvoj i održavanje koštane mase. Konzumirati mlijeko i mliječne proizvode sa smanjenim udjelom masti.

masti:

Pametno ograničite uporabu zasićenih masnih kiselina. Inače, masti koje dolaze iz izvora hrane poput ribe, orašastih plodova i biljnih ulja predstavljaju prirodan izvor vitamina E i nezasićenih masnih kiselina, što znači da povoljno djeluju na zdravlje.

slatkiši:

Grickalice i slatkiši su jedni od najvećih neprijatelja vitke linije, zbog čega se i nalaze na samom vrhu piramide namirnica koje su najrizičnije za pojavu pretilosti. Njihovo unošenje u organizam strogo ograničiti.
izvorhttp://superzena.b92.net/

x

Нема коментара:

Постави коментар