pogaca-posna
Mekana posna pogača
U dane posta dobro nam dođe mirisna, mekana posna pogača. Jednostavna i ukusna dopada se odraslima i djeci.
priprema
U 100 ml mlake, gazirane vode staviti šećer i kvasac pa ostaviti da kvasac nadođe.
U većoj zdjeli pomiješati brašno s preostalim sastojcima, dodati nadošli kvasac. Postupno dodavati preostalu gaziranu vodu i umijesiti glatko, meko tijesto, koje se ne lijepi za ruke. Pokriti tijesto kuhinjskom krpom ili prozirnom folijom i ostaviti na toplom mjestu da se udvostruči.
Nadošlo tijesto premijesiti na brašnom posutoj radnoj površini i praviti oblike prema prikazanoj slici ili po vlastitoj mašti. Oblikovati pogaču u podmazan kalup i ostaviti je udvostručiti veličinu. Prije pečenja mekana posna pogača se premazuje uljem. Peče se na 200 ° C oko 30 minuta.
Sastojci
- 800 g brašna
- 400 ml gazirane vode
- 30 g svježeg kvasca
- 3 žličice šećera
- 3 žličice soli
- 100 ml ulja
Нема коментара:
Постави коментар