Претражи овај блог

четвртак, 9. јун 2016.

Patlidžan i tikvice s tjesteninom - Ratatouille




Patlidžan i tikvice s tjesteninom - Ratatouille

Ratatouille (čita se ratatuj) je francusko jelo od zapečenog povrća.  Za razliku od originalnog, moj recept je jedna brza varijata ovog jela.  Temelji se na sezonskom tj.  Ljetnom povrću (poput patlidžan, tikvice, paradajz) i priprema se relativno brzo.
Na ideju za ovaj recept sam došla jer sam htjela patlidžan spremim na neki drugačini način od onih uobičajenih klasičnih jela koja se spremaju od patlidžana: ili je punjen mesom (uz punjene paprike), ili se pohuje ili se pravi musaka ...
Patlidžan jeste malo jačeg okusa, a ako ga spremate na više masnoće zna biti vrlo otužan tj. Upije mnogo masti kao spužva.  Također, može biti i vrlo gorak ... ali, iako nisam neki obožavatelj patlidžana, nutricionisti za njega kažu da je vrlo zdrav, koristan, blagotvoran za ljudski organizam.  Sadrži dosta celuloze, koja potječe probavu, pektina, koji snižava razinu kolesterola u krvi i kalija koji je dobar za srce ...
Pronašla sam na netu čak i upute kako mlada i neiskusna domaćica kupiti dobar i svjež patlidžan, koji glasi otprilike ovako: prilikom kupnje patlidžana treba obratiti pozornost da je svjež, odnosno da je plod neke srednje veličine, lagan i čvrst, ljuska tamno ljubičasta glatka i sjajna.  Za razliku od onih ne-svježih, odstojalih, mekanih i smežuranih.  Ovaj opis me sad podsjetio na vic o plavušama i kupnji krastavaca: je l 'tanak, il' velik, tvrd - kakve ima veze koliki i kakav je, ako je za salatu?  Ne znam što mi je ovo palo na pamet, kad izgled patlidžana i khm ... krastavca teško može usporediti?  Ali, ako nekom i nije bitan izgled, veličina i čvrstoća ... patlidžana, jeste bitno da za jelo bude svjež .  A odlike svježeg patlidžana su upravo one iznad nabrojane.
Postoji mnogo jela za koje se patlidžan koristi (za razliku od onih dosadnih jela u našoj domaćoj kuhinji), pogotovo je popularan u orijentalnoj kuhinji (patlidžan i potječe iz tih krajeva).  Već sam pisala o jednoj njegovoj zanimljivoj istočnjačkoj varijanti koja se zove baba- ganuš  .
Znam da su naše mame, babe, tetke i ostala starija ženska rodbina, pripremajući patlidžan za kuhanje-pečenje, prvo ga sjekle, soli, pa Čedi od te njegove tekućine, jer bi time kao gubio gorčinu.  Kako god, on je gorak - pa gorak, neki manje neki više, ali svaki ima malo gorčine.  Jedino što možete birati neke sorte koje su manje gorke, ukoliko imate tu mogućnost izbora na tržnicama.  ali, ako vam je stalo do njegovih nutritivnih vrijednosti, nemojte ga mučiti soljenjem i cijeđenjem prije kuhanja.
Opet sam se raspisala o svemu svačemu, a kakav je ovaj moj recept za ratatouille:
  • 1 patlidžan srednje veličine,
  • 3 male tikvice (ako možete kupiti na pijaci one u tri boje: žuta, tamno i svjetlo zelena, jer svaka ima drugačiji okus),
  • 1 svježa ljuta paričica - ako ne volite ljuto zamijenite je slatkom paprikom,
  • 1 crveni luk,
  • 1 režanj češnjaka,
  • 4-5 malih čeri paradajza,
  • par listića svježeg bosiljka i origana,
  • sol, papar,
  • maslinovo ulje
Na zagrijano maslinovo ulje, u tavu ubacite crveni luk, patlidžan i tikvice isječene na kockice. Kratko ih propržiti na visokoj temperaturi - oko 5 minuta.  Dodajte isjeckan češnjak, narezanu svježu ljutu papričicu, paradajz, bosiljak, origano, sol i papar.  Sve zajedno popecite još par minuta, tek toliko da se sve zagrije i da se mirisi izmiješaju, ali nemojte dugo pržiti da se rajčice i ostalo povrće ne bi prekuvala i "ocmoljilo".  sve treba ostati polupresno.  U principu, svako povrće (ili voće) koje može presno da se jede, u ovakvim varijantama recepata ne treba dugo kuhati ili peći.  Mada, mnogi bi rekli da to ovisi od ukusa, ali ja tako više volim nego ona klasična naša domaća jela od raskuhanoga povrća, koja sva manje ili više liče jedno na drugo.
Gotovo jelo sipajte preko kuhane tjestenine (po izboru) i naribajte od gore parmezana, nekog tvrdog ovčjeg sira ili nasjeckajte kockice feta sira, ili može i bez sira, ako ga ne volite.
Za razliku od ovog, u originalnom receptu za ratatouille, svo povrće se prvo odvojeno proprži i poslaže se u vatrostalnu zdjelu i zapeče u pećnici (ili u tavi) da se svi okusi izmiješaju. Može se jede bez dodataka, a može ići s rižom ili tjesteninom.
kuvarancije.com

x

Нема коментара:

Постави коментар