Претражи овај блог

четвртак, 9. јун 2016.

Sarma od slatkog kupusa





Sarma od slatkog kupusa

Ako mislite da "sarme nikad ne može biti previše", pravi recept za vas!  Međutim ako mislite da sarma od slatkog kupusa ne može biti dobra kao klasična sarma od kiselog kupusa , varate se! Mnogi čak i ne primijete razliku.   
Što je potrebno:
  • 1 glavica kupusa (malo više od 1 kg),
  • 1 kg mesa,
  • 200 g riže,
  • 1 osrednji crni luk,
  • 1 konzerva paradajz pelata ili 1/2 l gustog soka od paradaza ili 1 kg svježe rajčice,
  • 2 dl bijelog vina ili 2-3 žlice vinskog octa,
  • suho meso, slanina, kobasice, ... po izboru i ukusu,
  • sol, papar, mljevena crvena paprika.
U dublju šerpu sipajte vodu i stavite na ringlu da provri.  Da biste bolje razdvojili listove kupusa, izvadite korijen, a glavicu kupusa, s tom rupom od korijena prema dolje, stavite u provrelu vodu. Kuhajte par minuta dok listovi malo ne omekšaju i dok ne počnu se razlistavaju, to traje nekih 4-5 minuta. 
Prokuvan kupus izvadite iz šerpe, prelijte ga hladnom vodom i ostavite da se ohladi toliko da ga možete razlista rukama.  Za to vrijeme, dok čekate da se kupus prohladi, pripremite punjenje od mesa i riže.
U šerpi na malo masnoće propržite sitno sjeckani crni luk.  Kada zastakli dodajte rižu i sve zajedno još kratko popecite.  U riža sipajte jednu veliku čašu vode (oko 3 dl), poklopite i isključite ringlu.  Pričekajte desetak minuta da riža upije svu tekućinu, a za to vrijeme pripremite prohlađeni kupus: razdvojite listove i narežite sa svakog lista onaj srednji, tvrdi, korjenasto dio.  Ako su listovi veći možete ih rezati na polovice, što opet ovisi o tome da li volite veće ili manje sarme.
Mljeveno meso stavite u dublju zdjelu, a kada riža upije svu tekućinu preručite ga u meso. Sve posolite, dodajte papar i papriku (po ukusu i slatku i ljutu) i dobro umijesite rukom da dobijete ujednačenu smjesu.
sarma od slatkog kupusa
Na svaki list kupusa stavljajte po 1 žlicu fila (otprilike). Uvijajte u sarmice i slažite u nauljenu ili namašćenu vatrostalnu posudu koja može ići u pećnicu. Između sarmi slažite komadiće dimljenog mesa, slanine, rebara, kobasica, ... šta imate. Kada napravite sve sarme, odnosno kada potrošite sav materijal, od gore ih prelijte vinom i umakom ili sokom od rajčice. U sezoni pardajza možete staviti jedno 5-6 svježih rajčica.    
Poklopite posudu s napravljenim sarmama i stavite u hladnu pećnicu.  Uključite pećnicu na 180-200 ° C i poklopljeno pecite otprilike 2 sata.  Računajte da vam prvih sat vremena treba da bi se sve dobro zagrijalo, a tek drugi sat sarme počinju se kuhaju, odnosno peku.  Barem je tako kod mene, u mom štednjaku.  Nakon tog vremena možete otklopiti i ostaviti da se od gore sarme još malo zapeku i dobiju boju.
Uz gotove sarme idealno je poslužiti  proju  ili  projaru  .

Нема коментара:

Постави коментар