Претражи овај блог

четвртак, 9. јун 2016.

Palenta pita sa špinatom




Palenta pita sa špinatom

  •  jednostavno
  •  
  •  6 osoba
  •  
  •  45 min
palenta pita sa špinatom/slika/156948/

Gotove kore za pite su olakšavajuća okolnost zaposlenoj ženi. Ovaj recept ću rado podijeliti sa svima, a posvetit ću ga Dvazen :) znat će ona zašto.

Sastojci

  6 osoba
  • Sve što treba
  • pola kg kora za pite
  • 400 gr špinata (smrznutog)
  • 1 litar vode
  • 2 velike kašike soli
  • 1 i pol šolja kukuruznog griza(krupice) ili palente
  • 7 kom jaja
  • 1 šolja mineralne vode
  • pola šolje ulja
  • 1 šolja jogurta
  • Priprema

    1. 1.
      Šolja kojom sam mjerila namirnice je od 2 dl  ... Majo evo ti ga :D ;) mjera ....
      Ja sam sve smislila usput birajući namirnice, pa sam smrznut špinat stavila kuhati u vodi kojoj sam samo dodala sol. Od trenutka ključanja trebalo je nekih 15 minuta da se špinat otopi i da pređem na sljedeće sastojke
      1. 2.
        Dodala sam mu kukuruzno brašno polako miješajući da bi se fino spojilo bez grudvica. Neka malo kuha, ali pazite se balončića koji pršću i mogu vas opržiti.Skinuti s vatre i dodati mineralnu vodu, ulje i jogurt miješajući. Tako će se prije rashladiti. kuha, ali pazite se balončića koji pršću i mogu vas opržiti.Skinuti s vatre i dodati mineralnu vodu, ulje i jogurt miješajući. Tako će se prije rashladiti.
      2. 3.
        Jaja umutiti pjenasto i dodavati u njih smjesu od špinata i palente opet miješajući.
      3. 4.
        Pleh četvrtasti nauljiti i slagati pitu tako da prvo stavite 2 lista, a onda po njima nadjev. Moje pakovanje kora imalo je 12 komada, a na svakih dva lista stavljala sam 4 kutlače( ne znam kako zovete ovo čudo za juhu- mislim da sam zapazila naziv zaimača ili tako nešto :)) nadjeva.
      4. 5.
        Potrošite sav materijal. Gornje su kore koje treba malo poprskati mineralnom vodom i narezati onako kako planirate rezati gotovu pitu. To je potrebno kako se ne bi previše dizala pita na sredini pleha.
      5. 6.
        Peći na 200 stupnjeva oko 30-35 minuta u već zagrijanoj pećnici. Neka dobije lijepu smećkastu boju.
      6. 7.
        Semy je probala :)
      7. 8.
        DaSilva je pravila za večeru :)

      Posluživanje

      Rezati na kocke još vruću pitu i poslužiti sa mileramom i jogurtom. Odlično je za večeru, a može poslužiti i kao predjelo, hladno ili toplo sasvim svejedno.
    2. coolinarika.com

Нема коментара:

Постави коментар