Palenta pita sa špinatom
- jednostavno
- 6 osoba
- 45 min
Gotove kore za pite su olakšavajuća okolnost zaposlenoj ženi. Ovaj recept ću rado podijeliti sa svima, a posvetit ću ga Dvazen :) znat će ona zašto.
Sastojci
6 osoba- Sve što treba
- pola kg kora za pite
- 400 gr špinata (smrznutog)
- 1 litar vode
- 2 velike kašike soli
- 1 i pol šolja kukuruznog griza(krupice) ili palente
- 7 kom jaja
- 1 šolja mineralne vode
- pola šolje ulja
- 1 šolja jogurta
Priprema
- 1.Šolja kojom sam mjerila namirnice je od 2 dl ... Majo evo ti ga :D ;) mjera ....Ja sam sve smislila usput birajući namirnice, pa sam smrznut špinat stavila kuhati u vodi kojoj sam samo dodala sol. Od trenutka ključanja trebalo je nekih 15 minuta da se špinat otopi i da pređem na sljedeće sastojke
- 2.Dodala sam mu kukuruzno brašno polako miješajući da bi se fino spojilo bez grudvica. Neka malo kuha, ali pazite se balončića koji pršću i mogu vas opržiti.Skinuti s vatre i dodati mineralnu vodu, ulje i jogurt miješajući. Tako će se prije rashladiti. kuha, ali pazite se balončića koji pršću i mogu vas opržiti.Skinuti s vatre i dodati mineralnu vodu, ulje i jogurt miješajući. Tako će se prije rashladiti.
- 3.Jaja umutiti pjenasto i dodavati u njih smjesu od špinata i palente opet miješajući.
- 4.Pleh četvrtasti nauljiti i slagati pitu tako da prvo stavite 2 lista, a onda po njima nadjev. Moje pakovanje kora imalo je 12 komada, a na svakih dva lista stavljala sam 4 kutlače( ne znam kako zovete ovo čudo za juhu- mislim da sam zapazila naziv zaimača ili tako nešto :)) nadjeva.
- 5.Potrošite sav materijal. Gornje su kore koje treba malo poprskati mineralnom vodom i narezati onako kako planirate rezati gotovu pitu. To je potrebno kako se ne bi previše dizala pita na sredini pleha.
- 6.Peći na 200 stupnjeva oko 30-35 minuta u već zagrijanoj pećnici. Neka dobije lijepu smećkastu boju.
- 7.Semy je probala :)
- 8.DaSilva je pravila za večeru :)
Posluživanje
Rezati na kocke još vruću pitu i poslužiti sa mileramom i jogurtom. Odlično je za večeru, a može poslužiti i kao predjelo, hladno ili toplo sasvim svejedno.- 2.
- coolinarika.com
- 1.
Нема коментара:
Постави коментар