PIHTIJE-PREDJElO
4 svinisko nožice
-biber u zrnu
-2 lista lovora
-1 glavica belog luka
-1 veza zeleni-mleveni papar, sol
ožice dobro oprati, staviti u lonac, naliti s 5l vode i kuhati na tihoj vatri. Kada provri, ukloniti pjenu. Kada pjena prestane da se pravi, dodati papar u zrnu, lovorov list, vezu odšćene zeleni i malo soli. Kuhati oko 4-5 h, dok meso se ne počne odvajati od kostiju. Voda treba da uvri do polovice i biti ljepljiva. Skinuti s vatre i ostaviti da se malo staloži.Ukloniti mast koja pliva po površini, pa procijediti kroz gustu cjediljku
i odvojiti meso od kostiju. Meso rasporediti u nekoliko sudova, posuti sitno rezanim češnjakom, naliti proceđenom čorbom, odozgo posuti mljevenim paprom i ostaviti na hladnom da se stegne. DIMLJENE PIHTIJE
i odvojiti meso od kostiju. Meso rasporediti u nekoliko sudova, posuti sitno rezanim češnjakom, naliti proceđenom čorbom, odozgo posuti mljevenim paprom i ostaviti na hladnom da se stegne. DIMLJENE PIHTIJE
Potrebno je: dvije dimljene svinjske nogice, dva svinjska uveta, pola svinjske glave, jedan svinjski rep, tri glavice češnjaka. Može se dodati i dimljena svinjska butkica ili dimljena svinjska koljenica.
Da bi se pihtije bolje učvrstile mogu se dodati pileće nogice ili teleće noge, ako mogu da se nadju.
Pihtije su najbolje ako su skuhane od dimljenog mesa. Sve staviti u veliki lonac, naliti vodom do vrha i kuhati na tihoj vatri (ili u ekspres loncu), dok se meso ne odvoji od kostiju. Kuhano meso procijediti, očistiti od kostiju i nepotrebnim dijelova, isitniti.
Sitno sjeckan očišćenu češnjak pomiješati s mesom, raspoediti po činijama i tek onda baliti ocedjenu tekućina. Najbolje je prije pihtijanja probati juhu od pihtija pa ako je potrebno dosoliti je, inače se u principu pihite i ne moraju posebno soliti jer je sušeno meso već posoljeno.
Prijatno
Mozete popiti dobro crno vino, ili pivo uz ovo ukusno jelo ide svako pice.Po vasem ukusu.
Uzivajte u carima okusa
Нема коментара:
Постави коментар