Претражи овај блог

недеља, 19. јун 2016.

DOMAĆE KORE ZA PITU, ŠTRUDLU ILI SAVIJAČU

DOMAĆE KORE ZA PITU, ŠTRUDLU ILI SAVIJAČU

Detaljan recept za početnike, meni su uspjele od prve, mjerila sam vam detaljno sve sastojke i vrijeme miješenja, nadam se da će uspjeti i vama.

INGREDIENTS
  1. 500 g mekog brašna
  2. 2 prstohvata soli
  3. 3.5 dcl mlake vode
  4. 1 žlica octa
  5. ulje
  6. 100 g margarina
INSTRUCTIONS
  1. Brašno prosijte u zdjelu, dodajte mu sol, vodu i ocat (ocat je tu da bi se gluten u tijestu što prije razvio, vaše kore bile glatke i kako bi što manje pucale), u tijestu se neće osjetiti. Krenite mijesiti tijesto. Tijesto treba mijesiti oko 10-15 minuta, sve dok ono ne postane skroz elastično i glatko. Ukoliko imate dobar mikser, možete mijesiti i njime.
  2. Tijesto razdjelite na 2 dijela. Svaki kratko premjesite.
  3. U jednu tepsiju srednje veličine stavite ulja da pokrije dno, na ulje stavite i svoje jufke (tijesta), preokrenite ih gore-dole kako biste ih nauljili sa svih strana. Kaže mama, tako da nebi pucalo. Malo ih rukama pritisnite-rastanjite, pokrijte vrećicom i krpom, te ostavite na toplom da odmaraju 30 minuta. Ima slika složenih jufki u galeriji.
  4. Za to vrijeme pripremite nadjev po želji, možete i više njih. Tijesto funkcionira i za slatko i za slano.
  5. Stolnjak raširite preko stola, lagano ga pobrašnite.
  6. Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.
  7. Ruke nauljite, uzmite jednu jufku i prebacite na sredinu stolnjaka. Krenite razvlačiti prema krajevima, pomalo nadižući tijesto, stvaljajte ruku ispod tijesta, skroz nježno i povlačite prema krajevima, kada ste taj dio sredine razvukli, krenite vući samo krajeve. Tijesto vucite samo s jagodicama, skroz nježno. Kružite oko stola ako možete, lakše će vam biti, izgledat ćete kao da plešete s tijestom, skroz fora i pomalo smiješno, ali uspijeva.
  8. Debele krajeve tijesta odrežite, ostavite za kasnije, oni se daju premjesiti i ponovno razvaljati, ukoliko ih ostavite, tijekom pečenja vam se može desiti da vam ti dijelovi ostanu sirovi, jer su deblji.
  9. Otopite 100 g margarina, razvučeno tijesto poškropite njime i stavite nadjeva koliko volite, nadjev stavljajte skroz do rubova.
  10. Uzmite stolnjak s jedne strane, dignite ga u zrak i počnite rolati tijesto, ništa se ne bojte, samo dižite stolnjak i ono će se samo zarolati. Zarolajte do pola, stanite. Odite s druge strane, isto to ponovite, rolajte dok se ne spoji s drugom stranom, stanite.
  11. Tijesto oblikujte po želji, hoćete trake, kao kada radite s kupovnim korama ili ćete kao ja rolati od krajeva prema srediti male burekiće, kako želite. Možete tijesto rezati i na štrudle.
  12. Tijesto premjestite u namašćenu tepsiju. Nemojte se bojati premjestiti ga, izdržljivo je ono, slobodno baratajte s njim. Ako i popuca, nije smak svijeta, to se ništa ne vidi.
  13. Tijesto premažite gore s malo otopljenog margarina.
  14. Pecite ga oko 30-40 minuta.
  15. Preostalo tijesto od krajeva spojite, premjesite i stavite da se ponovno diže na toplom oko 20-30 minuta, taman dok vam se ove peku. Ono neće biti jednake kvalitete, ali će biti jednako fino. Kada je tijesto odmorilo, s njim postupajte isto kao s prethodnim jufkama.
NOTES
  1. Znači, nema živciranja ako i popuca, iskustvo čini čuda, bitno da se zabavite radeći ovo i naravno da bude super ukusno, a to će svakako biti.
  2. Što se tiče nadjeva, možete samo naribati oko 500 g jabuka, pošećeriti po želji, dodati malo cimeta i vanil šećera. Možete samo naribati oko 500 g bundeve, također pošećeriti, dodati začine po želji. Omjere koliko volite, obično vam treba tako oko 500 g nadjeva.
  3. Za krumpirušu, za jednu jufku treba vam oko 350 g krumpira. Krumpir samo naribajte na krupnu rendu, posolite, dobro popaprite i nadjenite kore.
  4. http://domacica.com.hr/

Нема коментара:

Постави коментар