DOMAĆE KORE ZA PITU, ŠTRUDLU ILI SAVIJAČU
Detaljan recept za početnike, meni su uspjele od prve, mjerila sam vam detaljno sve sastojke i vrijeme miješenja, nadam se da će uspjeti i vama.
INGREDIENTS
- 500 g mekog brašna
- 2 prstohvata soli
- 3.5 dcl mlake vode
- 1 žlica octa
- ulje
- 100 g margarina
INSTRUCTIONS
- Brašno prosijte u zdjelu, dodajte mu sol, vodu i ocat (ocat je tu da bi se gluten u tijestu što prije razvio, vaše kore bile glatke i kako bi što manje pucale), u tijestu se neće osjetiti. Krenite mijesiti tijesto. Tijesto treba mijesiti oko 10-15 minuta, sve dok ono ne postane skroz elastično i glatko. Ukoliko imate dobar mikser, možete mijesiti i njime.
- Tijesto razdjelite na 2 dijela. Svaki kratko premjesite.
- U jednu tepsiju srednje veličine stavite ulja da pokrije dno, na ulje stavite i svoje jufke (tijesta), preokrenite ih gore-dole kako biste ih nauljili sa svih strana. Kaže mama, tako da nebi pucalo. Malo ih rukama pritisnite-rastanjite, pokrijte vrećicom i krpom, te ostavite na toplom da odmaraju 30 minuta. Ima slika složenih jufki u galeriji.
- Za to vrijeme pripremite nadjev po želji, možete i više njih. Tijesto funkcionira i za slatko i za slano.
- Stolnjak raširite preko stola, lagano ga pobrašnite.
- Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.
- Ruke nauljite, uzmite jednu jufku i prebacite na sredinu stolnjaka. Krenite razvlačiti prema krajevima, pomalo nadižući tijesto, stvaljajte ruku ispod tijesta, skroz nježno i povlačite prema krajevima, kada ste taj dio sredine razvukli, krenite vući samo krajeve. Tijesto vucite samo s jagodicama, skroz nježno. Kružite oko stola ako možete, lakše će vam biti, izgledat ćete kao da plešete s tijestom, skroz fora i pomalo smiješno, ali uspijeva.
- Debele krajeve tijesta odrežite, ostavite za kasnije, oni se daju premjesiti i ponovno razvaljati, ukoliko ih ostavite, tijekom pečenja vam se može desiti da vam ti dijelovi ostanu sirovi, jer su deblji.
- Otopite 100 g margarina, razvučeno tijesto poškropite njime i stavite nadjeva koliko volite, nadjev stavljajte skroz do rubova.
- Uzmite stolnjak s jedne strane, dignite ga u zrak i počnite rolati tijesto, ništa se ne bojte, samo dižite stolnjak i ono će se samo zarolati. Zarolajte do pola, stanite. Odite s druge strane, isto to ponovite, rolajte dok se ne spoji s drugom stranom, stanite.
- Tijesto oblikujte po želji, hoćete trake, kao kada radite s kupovnim korama ili ćete kao ja rolati od krajeva prema srediti male burekiće, kako želite. Možete tijesto rezati i na štrudle.
- Tijesto premjestite u namašćenu tepsiju. Nemojte se bojati premjestiti ga, izdržljivo je ono, slobodno baratajte s njim. Ako i popuca, nije smak svijeta, to se ništa ne vidi.
- Tijesto premažite gore s malo otopljenog margarina.
- Pecite ga oko 30-40 minuta.
- Preostalo tijesto od krajeva spojite, premjesite i stavite da se ponovno diže na toplom oko 20-30 minuta, taman dok vam se ove peku. Ono neće biti jednake kvalitete, ali će biti jednako fino. Kada je tijesto odmorilo, s njim postupajte isto kao s prethodnim jufkama.
NOTES
- Znači, nema živciranja ako i popuca, iskustvo čini čuda, bitno da se zabavite radeći ovo i naravno da bude super ukusno, a to će svakako biti.
- Što se tiče nadjeva, možete samo naribati oko 500 g jabuka, pošećeriti po želji, dodati malo cimeta i vanil šećera. Možete samo naribati oko 500 g bundeve, također pošećeriti, dodati začine po želji. Omjere koliko volite, obično vam treba tako oko 500 g nadjeva.
- Za krumpirušu, za jednu jufku treba vam oko 350 g krumpira. Krumpir samo naribajte na krupnu rendu, posolite, dobro popaprite i nadjenite kore.
- http://domacica.com.hr/
Нема коментара:
Постави коментар