Stara Srpske pogača
Sastojci:
1 kg brašna
1 žličica sode bikarbone
400-450 ml mlake sirutke (ocijeđena voda od usirenog mlijeka)
2 žličice soli (ravne) Priprema: Brašno prosijati, napraviti udubljenje, dodati sodu bikarbonu, so, mlaku sirutku i zamijesiti tijesto . tijesto za pogaču je malo tvrđe nego za kruh. Dobro umijesiti, (moja baka je svojevremeno rekla, mesi dok ti se du.e ne oznoji ). Na dasci za miješenje tijesto oblikovati u pogaču, staviti u okruglu podmazanu posudu (tepsiju), izbodite je vilicom na nekoliko mjesta. Peći u predhodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva. Kad blago porumeni smanjiti na 180 stepeni.Vreme pečenja je 45 do 60 minuta (ovisno o pećnice). Kada je pečena umiti je s malo hladne vode i zaviti u čistu krpu.
Нема коментара:
Постави коментар