Претражи овај блог

субота, 23. април 2016.

ČIČOKA-slatki krompir


ČIČOKA

ČIČOKA, topinambur, slatki krumpir (Heliathus tiberosus L.) - kultivirane krtole čičoke vrlo hranjive i korisne, nepravilnog su oblika slične krumpiru, grozdaste, duguljaste ili okrugle. U sirovom stanju umaju ugodan okus nezrelih lješnjaka, a kuhane podsjećaju na artičoku. Po boji i veličini ovise od sorte. Boja može biti u različitim nijansama, od bijele do ljubičastocrvene. Masa gomolja je od 10 do 100 g. Čičoka sadrži 2% bjelančevina, vrlo malo škroba, a od ugljičnog ih hidrata najznačajniji je inulin (čak do 20%). Za vrijeme kuhanja i razgradnje prelazi u fruktozu (najbolji prirodni šećer kojeg organizam lako usvaja). Gomolji imaju dosta mineralnih materija: kalcija, željeza, kalija, cinka, fosfora i silicija. Bogata je s vitaminima: A, B1, B2, H i D, a manje vitamina C. Prilikom probave i razgradnje prelaze u organizmu u fruktozu, prirodni šećer koji mogu koristiti svi dijabetičari. Smatra se da je fruktoza najbolji prirodni zaslađivač, koji je dva puta slađi od šećera. Gomolji imaju ugodan okus nezrelih lješnjaka. Prije upotrebe čičoku treba dobro oprati, a zatim u što tanjem sloju oljuštiti ljusku. U prehrani se koriste kao i gomolji krumpira, kuhane ili pečene. Sočni dio se koristi za pripremu čorbi, salata, slatkih namaza i drugih jela. Cijele zime može ostati u zemlji čiji je hranjivi sastav potpuno očuvan. Najpoznatije su sorte "bianka", "topianka", "violet", "komunes", "bijela" i dr. Prije upotrebe krtole se peru i odstranjuje im se pokorica i manje izrasline. Koriste se za kuhanje (juha, pire, salata, pekmez, prženje (kao pomfrit), pirjanje, peku se na roštilju. Poslužuju se i kao dodatak jelima, na isti način kao i krumpir. Koriste se i za pečenje rakije. 
Ljekovita svojstva: inulin djeluje na žuč i gušteraču, smanjuje krvni tlak, šećer u krvi, poboljšava izlučivanje mokraće.http://www.bezgluten.net/content/cicoka

x

Нема коментара:

Постави коментар