Претражи овај блог

субота, 28. мај 2016.

Sprječava srčani udar i nekoliko vrsta raka, ali jedete li ga ispravno?


Sprječava srčani udar i nekoliko vrsta raka, ali jedete li ga ispravno?

oglas
Crveni luk sadrži sumporne spojeve koji su odgovorni za njegov intenzivan miris, ali i za brojne zdravstvene blagodati. Evo koje ...
Luk-pixabay
Kardiovaskularne bolesti
Luke je izvrsna u prevenciji srčanih napada jer sadrži flavonoide.  To je znanstveno dokazano da sumoprni spojeve koji su aktivni protiv začepljenja krvnih žila luka i nepoželjnih taloženje krvnih pločica.  Isti spojevi su međutim dobro za smanjenje razine lošeg kolesterola i triglicerida.
Kosti
Istraživanja su pokazala kako je luk izvrstan u poboljšanju gustoće kostiju. To je osobito važno za žene u menopauzi jer se gustoća kostiju tada gubi. Kod žena koje su prošle menopauzu i svakodnevno konzumiraju luk, smanjuje rizik od prijeloma kuka.
Protuupalno djelovanje
Antioksidansi koje sadrži luk imaju veliku protupalnu moć. Oni sprječavaju oksidaciju masnih kiselina u organizmu. Naime, kada organizam ima manje oksidiranih masnih kiselina, tada je i manje upalnih procesa.
Štiti od raka
Luk smanjuje rizik od pojave nekoliko vrsta raka poput raka debelog crijeva, grla i jajnika, čak iu slučaju da ga umjereno konzumirate. Želite li dobiti sve zdravstvene pogodnosti koje vam luk može pružiti, ne štedite. Pokušajte u obrok koji pripremate staviti barem jednu glavicu luka.
Regulira šećer u krvi i sprječava infekcije
Izvrstan je kod reguliranja razine šećera u krvi te sprječavanju bakterijskih infekcija.
Kako ga konzumirati?
No, treba pripaziti kako ga konzumirate.
U stvari, ostaviti nasjackani luk u zraku za dva sata ili dulje, ili toplinske obrade na pari više od 10 minuta, ona će izgubiti većinu antibakterijskih svojstava!

x

Нема коментара:

Постави коментар