Претражи овај блог

субота, 28. мај 2016.

Izvor zdravlja: Evo zašto morate koristiti svinjsku mast!


Izvor zdravlja: Evo zašto morate koristiti svinjsku mast!

Izvor zdravlja
foto: zdravljesjuga.com

Svinjska mast je godinama nepravedno bila zanemarivana, a ugled su joj umanjile tvrdnje kako njen sastav narušava ljudsko zdravlje.

Ali, posljednja istraživanja idu u prilog masti.  Štoviše, smatra se da je čak i  zdrava za tijelo  .  Naravno, kao i sa svim ostalim, s mašću ne treba pretjerivati, ali svakako zaslužuje biti dijelom svakog kućanstva baš kao u vremenima naših baka i deka .
Ovo su prednosti masti:
Po svom sastavu  svinjska mast  je 40% zasićena masnoća dok je, primjerice, kokosovo ulje 85% zasićena mast. Većinu monozasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, zdrava masna kiselina koja koristi radu srca i koja je povezana s nižom razinom lošeg kolesterola.
U svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego u maslacu.
Svinjska mast  ima visoku točku vrenja.  Točnije, svoju strukturu ne mijenja prilikom zagrijavanja iznad 250 stupnjeva Celzija.
Stoga, namirnice pržene u svinjskoj masti apsorbiraju manje štetnih radikala koji se u slučaju drugih topivih namirnica, poput maslaca, povećavaju prženjem.
Naravno, konzumacija pržene hrane u većim količinama se ne preporuča, ali kada to i činite posegnite za dobrom starom masti.
Masnoće  iz masti imaju sve prednosti te je dokazano kako su tijelu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija, ali u manjoj količini nego što se kroz prošlost koristila.
Mast sadrži kalorije, ali istraživanja potvrđuju kako je riječ o zasitnoj namirnici koja stvara dulji osjećaj sitosti. Prednost je što se masnoće iz masti pretvaraju u energiju te pomažu apsorpciji vitamina.
Svinjska mast sadrži  kolesterol  koji se u tijelu, pod utjecajem UV zraka pretvara u vitamin D značajan za apsorpciju kalcija.
Izgleda da su naše bake i djedovi, ipak, znali što rade.
(Dnevno.rs)

Нема коментара:

Постави коментар