SALATE I SOSOVI POSNI
Salata od krompira i krastavaca
POTREBNO: 1 veci krastavac, oljušten i iseckan na kockice, 4 velika ili tri mala krompira, 1 kašika senfa (po želji može i više), ulje, sirce, so, biber, svež peršun;
Iseckan krastavac posoliti i ostaviti da pusti vodu. Krompir bariti u ljusci, kad bude skuvan oljuštiti ga dok je još topao i iseci na kockice, sipati u sud u kome se nalazi krastavac (ne odlivati tecnost koju je pustio krastavac), zatim dodati ulja i sirceta, promešati, pa dodati kašiku ili više senfa, biber, svež peršun i sve sjediniti. Dosoliti ako treba.
Salata od krompira
POTREBNO: 5 krompira, 1 veca glavica luka, ulje, so, biber;
Luk iseckati na vrlo tanke, prozirne režnjeve, dobro posoliti i promešati. Krompir bariti u ljusci, i kad je skuvan, oljuštiti ga dok je još vruc. Iseci ga na kockice ili kolutove i dok je još vruc dodati mu ulje. Stalno mešajuci, dodati sirce i biber, i još soli ako je potrebno.
Salata od krastavaca
POTREBNO: 2 velika krastavca isecena na tanke, prozirne kolutove, 1 čen belog luka, sitno iseckanog, 1 kašika ulja od susama ili kukuruza, vinsko ili jabukovo sirce po ukusu, 1 kašika susama, so po ukusu, 1 kašika sosa od soje;
Pripremljene krastavce sjediniti sa ostalim sastojcima. Služiti hladno.
Francuska salata
POTREBNO: 500 gr krompira, 150 gr graška, 1 veca ili 2 manje šargarepe, 1 srednji koren od celera, 4 kisela krastavca, 2 kisele jabuke, 2 kašike peršunovog lista, sitno iseckanog, sirce, malo šecera, malo senfa, 2 kašike kecapa, malo posnog majoneza, biber, so;
Šargarepu i celer iseci na sitne komadice, pa zajedno sa graškom obariti u slanoj vodi i paziti da se ne raskuva, vec da sve ostane cvrsto. Ocediti i staviti u ciniju. Dodati na kockice isecene kisele krastavce, jabuke i baren krompir, zatim ulje, majonez, so, biber, sirce i kecap, i na kraju sve dobro izmešati.
Posna ruska salata
POTREBNO: tunjevina, grašak, šargarepa, bareni kukuruz, domaci ajvar, biber, veza peršuna;
Sve kolicine su prema želji i ukusu. Povrce obariti tako da ostane cvrsto, a tunjevinu izgnjeciti. Sve dobro izmešati. Posuti sitno seckanim peršunom.
Salata od pasulja
POTREBNO: 300 gr pasulja, 1 glavica cenog luka isecena na tanke listove, biber, ulje, sirce, so, peršunov list ili origano za posipanje;
U kuvani i još vruci pasulj usuti ulja po želji, dobro promešati da upije, zatim dodati ostale sastojke. Služiti toplo ili hladno.
Meksička salata
POTREBNO: 600 gr crvenog ili belog pasulja, 3 glavice crnog luka, 4 slatke paprike, 150 gr kuvanog kukuruza, ulje i sirce, so i biber;
Skuvati i ocediti pasulj, dodati ulja i sirceta i dobro promešati. Crni luk iseckati na kockice, posoliti i izgnjeciti. U to dodati pasulj, paprike iseckane na kockice i baren kukuruz.
Majonez
POTREBNO: 1 caša vode, 2,5 kašike gustina, 1/2 caše ulja, 1 kašicica sirceta, 1 kašicica šecera, 1 kašicica senfa, sok od 1 limuna, 1 kašicica soli, 1/2 šolje vode;
U malo hladne vode dobro rastvoriti gustin. Preostalu kolicinu vode zagrejatii dosuti rastvoreni gustin i neprestano mešati dok se ne zgusne. Masa treba da je vrlo gusta. Ohladenu masu sipati u ciniju i stalno mešajuci, postepeno dodavati ledenu vodu, šecer, sirce, so i senf. Na kraju dodati sok od limuna i ulje. Ledena voda omogucuje da se majonez što pre stegne.
Kečap
POTREBNO: 5,5 kg zrelog paradajza, 3 glavice crnog luka, 2 zelene paprike, 1 cešanj belog luka, 1 šolja žutog šecera, 1,5 šolja sirceta, 1,5 kašika soli, 1 kašika aleve paprike, 1 kašika senfa, 1 štapic cimeta, 1 kašicica bibera u zrnu, 1 kašika karanfilica, malo mirodije;
Paradajz oprati, oljuštiti i sitno iseci. Crni i beli luk oljuštiti i sitno iseckati, a papriku ocistiti od semenki i takode sitno iseci. Paradajz, crni luk, papriku i beli luk pomešati i bariti tek toliko da omekšaju, potom ih samleti, pa smesu ponovo kuvati na blagoj vatri u? dodavanje ostalih sastojaka i zacina uvezanih u gazu. Sos kuvati 2-3 sata, na tihoj vatri, povremeno mešajuci. Kad se kecap zgusne, prohladiti ga i sipati u tegle.
Sos od sirćeta za salate od svežeg ili barenog povrća
POTREBNO: 175 gr ulja, 4 kašike jabukovog sirceta, 1 glavica crnog luka, 1 čen belog luka, 1 kašicica nane, 1 kašicica majcine dušice, 1 kašicica peršunovog lista, biber, so;
Nanu, majcinu dušicu i peršun sitno iseckati, dodati sve ostale sastojke i dobro izmešati. Umesto jabukovog sirceta mogu se dodati i 4 kašike limunovog soka
Sos od belog vina
POTREBNO: 3 kašike margarina, 3 kašike brašna, 1 caša belog vina, ruzmarin, beli biber, so;
Na otopljenom margarinu propržiti brašno, pa dodati vino, so, beli biber i mleveni ruzmarin. Sos stalno mešati dok se ne zgusne. Izuzetan preliv za prženu ribu.
Beli sos
POTREBNO: 3 kašike biljnog margarina, 3 kašike brašna, voda u kojoj se barilo povrce, malo limunovog soka, biber, so;
Otopiti biljni margarin, pa dodati 3 kašike brašna. Uz stalno mešanje, na tihoj vatri pržiti sve dok brašno ne promeni boju. U ovako proprženo brašno dodati so, biber i 1,5 šolju vode u kojoj se barilo povrce. Sos kuvati oko 5 minuta, pa dodati 1 kašicicu margarina i 1 kašicicu limunovog soka. Stalno mešajuci kuvati još desetak minuta. Od navedenih sastojaka dobije se oko 1,5 šolja belog sosa. U ovakav sos može se dodati senf za malo drugaciji ukus.
Kosovska salata od pasulja
POTREBNO: 500 grama pasulja tetovca, 5 suvih ljutih paprika, 2 čena belog luka, ulje, sirce, so;
Potopite pasulj noć ranije u hladnu vodu da bi se brže skuvao. Skuvajte ga, a u meduvremenu potopite suve paprike u toplu vodu, ostavite ih oko 15 minuta, ocedite i sitno iseckajte. Skuvani pasulj propasirajte, ubacite papričice, zgnječen beli luk, so, sirće, ulje i dobro promešajte.
Srpska salata od paradajza
POTREBNO: 500 grama paradajza, 150 grama luka, 1 ljuta papricica, 1 vezica peršunovog lišca, 200 grama krastavaca, 80 grama ulja, so po ukusu;
Salata od paradajza sa lukom i krastavcima toliko je omiljena u Srbiji da se naziva prosto "salata", a gotovo se svakodnevno, od proleca do kasne jeseni, priprema u vecini naših kuca.
Ocistite i isecite luk - ako je zreo na rebarca, a ako je mlad na kolutove. Isecen luk, onaj zreo, properite da bi mu nestala gorcina. Pri tom ga malo izgnjecite. Sveže krastavce operite, oljuštite i isecite na kolutove. Paradajz operite i isecite na režnjeve. Papricicu isecite na tanke rezance. Sve sjedinite s lukom, prelijte uljem i posolite po ukusu. Pažljivo promešajte i pospite seckanim peršunovim lišcem.
Srpski ajvar
POTREBNO:8 paprika babura, 2 plava patlidžana, 2-3 cena belog luka, 1 dl ulja, sok od limuna, peršun, so, biber;
Babure i patlidžane ispeci u rerni, a zatim ih ocistiti od kožice i semena. Samleti ih na mašini za meso i dodati beli luk. Posoliti i pobiberiti. Zakiseliti po ukusu i mešati dolivajuci postepeno ulje koliko samlevena masa može da upije. Dobro izmešati, sipati u dublju staklenu ciniju i ukrasiti peršunovim listom.
Salata od škampa
POTREBNO: 30-tak škampa, 1/2 kg spanaca, 1 crveni luk, 90 ml maslinovog ulja, 2 slatke crvene paprike, 2 veca cena belog luka, 3 kašike sirceta, 125 grama seckanog svežeg bosiljka ili peršuna, malo narendane limunove kore, so i biber;
Škampima odstranite ljušturu i ocistite žilice. Spanac dobro operite i osušite, listove rasporedite na 4 tanjira, pa na sredinu svakog tanjira stavite nekoliko kolutova crvenog luka.
Zagrejte ulje na umerenoj vatri, dodajte škampe, crvenu papriku isecenu na kockice, so i biber. Kuvajte i mešajte oko 2 minuta, pa dodajte beli luk (ne dozvolite da požuti!) i sirce.
Dodajte pola kolicine bosiljka i svu limunovu koru, pa promešajte. Škampe i sos rasporedite u jednakim kolicinama po spanacu i luku koje ste vec stavili u tanjire. Ukrasite ostatkom bosiljka.
Salata od graška i maslina
POTREBNO: 1 kg graška, 150 grama crnih maslina, crni luk, limun, ulje, so i biber;
Grašak ocistiti, skuvati i procediti. Luk naseci na ploške, a maslinama povaditi koštice i iseci ih na komadice. Luk i masline sjediniti sa graškom. Salatu preliti sa malo ulja, limunovim sokom, posoliti i pobiberiti. Sve dobro promešati i držati u frižideru do služenja.
Нема коментара:
Постави коментар