Претражи овај блог

понедељак, 18. април 2016.

JELA OD RIBE

JELA OD RIBE

riblji paprikaš

POTREBNO: 1 kg svježe bijele ribe, 5-6 krumpira oguljenih i isecenih na kocke, 2 šargarepe, narezane na kolutiće, 1/2 šalice graška, peršin, sol, papar, ulje;
Propržiti luk na ulju, dodati aleve paprike, promiješati i odmah smanjiti vatru i dodati komade ribe. Ne miješati, vec samo protresti šerpu ako je potrebno, da se riba ne bi raspala. Brzo dodati dodati vodu i pripremljen krumpir, mrkvu i grašak.Krumpir i riba treba da ogreznu u vodi. Posoliti i popapriti i na kraju posuti isjeckanim peršinom. Kuvati oko pol sata, dok krumpir ne omekša.

lešo riba

POTREBNO: 1 kg škarpine ili zubatca, 1,5 dl ulja, 2 manje glavice češnjaka, pola veze peršuna, 1 dl bijelog vina, 1 dl maslinova ulja, papar, sol;
Ribu ocistiti od iznutrica i skinuti škrge. Uzeti veci sud (da riba može stati po dužini), sipati ulje, sitno sjeckani češnjak, prodinstati biti staklast, pa staviti ribu i doliti vode do pola ribe, posoliti i popapriti. Dinstati na tihoj vatri uz okretanje, poklopljenu. Kad je riba kuhana, prelije se maslinovim uljem, kome je dodan sitno sjeckani peršin, bijelo vino, i ostavi se još nekoliko minuta na vatri.

punjene lignje

POTREBNO: 1 kg lignji, 1 šalica kuhanog riže, 2 luka, peršunov list, 1/2 čaše ulja 0,3 zrela paradajza, 1/3 čaše crnog vina, so;
Lignje oprati i ocistiti tako da ostanu samo trup i pipci. Na vrelom ulju propržiti sitno isjeckane pipke i luk. Od paradajza napraviti kašu, dodati sitno isjeckan peršunov list, sol, papar, rižu i malo vode. Kuvati dok tečnost ne ispari i smjesom koja se dobije puniti lignje. Redati u pleh premazan uljem. Peci oko 1 sat na umjerenoj vatri.

Brza riblja juha

POTREBNO: 1 konzerva skuše ili neke druge masnije ribe, 1 glavica crnog luka, isecena na listice, 1 mrkva, narezana na kolutiće, 1 stabljika celera, isecena sitno, 1/2 šalice graška, 2-3 lovorova lista, 1/2 čaše bijelog vina, ulje, papar, sol, crvena paprika, 1 žlica brašna;

Na ulju propržiti crni luk, dodati kašiku brašna i crvenu papriku, pa dolivati ​​vodu (oko1,5 litar). Dodati ocedeni ribu iz konzerve i ostale sastojke, osim vina koje se dodaje pred sam kraj kuhanja. 

x

Нема коментара:

Постави коментар