Претражи овај блог

уторак, 19. април 2016.

PRZENI OSLIC SA PRELIVOM





PRZENI OSLIC SA PRELIVOM



POTREBNO JE                                                                         PRELIV
  • 1,5 kg oslića (bijelog)
  • 4 žličice suhog biljnog začina
  • 1/2 žličice papra u prahu
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu
  • 1/2 žličice crnog luka u prahu
  • 1 žličica ružmarina
  • 1/3 žličice čilija u prahu
  • 2 žličice mljevene paprike
  • Projan brašno
  • obično brašno
  • ulje


  • 4 češnja češnjaka
  • 1/2 vezice svježeg peršina
  • 80 ml ​​soka od kiselih krastacčića
  • ulje

priprema


Oslić oprati, izrezati i očistiti (on je već očišćen - samo da se skine leđni i trbušni zadebljani dio).Začine (izuzev brašna) sve pomiješati i sa time posoliti ribu. Pokriti folijom i ostaviti u hladnjaku na jedan sat. Nakon isteka danog vremena ribu uvaljati u mješavinu projanog i običnog brašna (odnos brašna je 1: 1) i pržiti je u zagrijanom ulju, na srednjoj temperaturi. Ispržene parčiće vaditi i redati u oval. Držati na toplom.

Preljev: Ulje u kome se pržila riba ocijediti od taloga (koji je stvoren od brašna). Češnjak i peršin isjeckati sitno. Ulje (oceđeno, od prženja ribe) staviti samo u količini da se isprži češnjak. Čim češnjak malo omekša, dodati, sitno nasjeckani, peršin, promiješati jednu minutu i preliti sa sokom od krastavaca(ili limunom). Sačekati da proključa, pa kašikom preliti poredane komadiće ribe. Ostaviti da odstoji 10-ak minuta, pa poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар