Претражи овај блог

уторак, 19. април 2016.

POSNA PREDJELA-pite

POSNA PREDJELA


PITA SA KROMPIROM

POTREBNO:   16 tankih kora za pitu, oko 1 kg oljuštenog krompira, ulje, sol, papar;
Podmazati pleh uljem ili margarinom.  U veću posudu narendati krompir, dobro ga ocijediti od vode, posoliti i popapriti.  Poredati četiri kore jedna na drugu i svaku pomazati sa kašicicom ulja.  Četvrtu koru posuti naribanim krumpirom, zaviti kore u jufku i još malo pomazati uljem .  Napraviti 4 jufke.  Peći oko 40 minuta na umjerenoj vatri, dok kore ne porumene.  Ovakva pita će biti još ukusnija ako se narendani i ocedeni krumpir sjedini sa proprženim prazilukom, isjeckanim na tanke kolutove.

PITA s rižom

POTREBNO:   16 tankih kora za pitu, 2 do 3 šalice riže, crni luk, ulje, sol, papar;
Podmazati pleh uljem ili margarinom.  Obariti pirinač u slanoj vodi.  Propržiti luk isjeckan na tanke listiće na malo ulja, a zatim sjediniti ulje i rižu i dobro promiješati.  Dodati još soli ako je potrebno, i papra. Poredati četiri kore jedna na drugu i svaku pomazati sa kašicicom ulja. Četvrtu koru posuti rižom, zaviti kore u jufku i još malo pomazati uljem. Napraviti 4 jufke. Peći oko 30 minuta na umjerenoj vatri, dok kore ne porumene. Umjesto crnog luka možete koristiti i poriluk, a ova pita je vrlo ukusna ako se zajedno s lukom proprži i nekoliko sitno isjeckanih gljiva.     

    PITA SA PRAZILUKOM

POTREBNO: 16 tankih kora za pitu, 6 do 8 poriluka, ulje, sol, papar
Podmazati pleh uljem ili margarinom.  Na ulju propržiti praziluk isječen na tanke kolutove ( 'rezance').  Četvrtu koru posuti proprženim prazilukom, zaviti kore u jufku i još malo pomazati uljem.  Napraviti 4 jufke.

NAMAZ OD PASULJA I Hren

POTREBNO:   1 veća konzerva crvenog graha ili dvije šalice kuhanog crvenog, ili nekog drugog graha, režanj češnjaka, isjeckan, 1 manja glavica crnog luka, sitno isjeckana, hrena po ukusu, najmanje 1 žličica, a može i više, ulje, ocat, sol , papar, sitno sjeckani peršin;
Sve sastojke pomiješati i propasirati ili koristiti neku od suvremenijih sprava kao što je blender.  Koristiti kao namaz za prepečeni kruh ili posne krekere.  Ovaj namaz se može koristiti i kao preljev za baren riža, ukoliko se napravi da bude malo žitkiji.  Kada se posti na vodi, izostavite ulje, ali tada treba dodati više hrena, octa, ili ajvara, što će smjesu učiiniti malo žitkijom, da bi mogla bolje da se maže.

POSNA PROJA SA LUKOM

POTREBNO: 3 vezice mladog crnog luka, 800 grama kukuruznog brašna, 1 šalica ulja, so, mlaka voda po potrebi;
Očistite i operite luk, pa ga zajedno sa zelenim perima isecite i propržite na ulju.  Prženje treba biti kratko da bi luk samo omekšao. Brašno sipajte u posudu za miješenje, napravite u njegovoj sredini udubljenje, pa sipajte prženi luk pošto ste ga malo prohladila. Dodajte sol i uz dolijevanje ulja i vode počnite mijesite tijesto. Oblikujte proju poslije kratkog mešenja i prestanite s dolijevanjem vode. Podmažite tepsiju ili pleh, pa spustite tijesto i raspljeskajte ga pažljivo po površini da bi dobilo debljinu koju želite. Pecite u zagrijanoj pećnici dok ne dobije zlatnocrvenkastu koricu.     

Нема коментара:

Постави коментар