Makarone sa sirom-italianski recept
Makarone sa sirom
Sastojci za 2 osobe
140 g makarona
po ukusu soli
20 g brašna
120 g edamera
30 g maslaca
240 ml mlijeka
po ukusu papra
U posudi srednje veličine, zagrijte vodu i dobro je posolite. Kada voda proključa, dodajte makarone. Poštujte vremena kuhanja tjestenina, koje je uvijek označeno na ambalaži. Makarone kuhajte dok nisu oko 80 posto kuhane. One će se kasnije dokuvati kada ih prebacite u posudu s umakom. Time izbjegavate da se makaroni prekuhaju kada kasnije pomiješate s vrućim umakom.
Dok se makarone kuhaju nastavite s postupkom.
Na tihoj vatri, u posudi srednje veličine, istopite maslac.
140 g | makarona |
---|---|
po ukusu | soli |
20 g | brašna |
120 g | edamera |
30 g | maslaca |
240 ml | mlijeka |
po ukusu | papra |
Dodajte brašno i pržite na blagoj vatri oko 2-3 minuta.
Pošto je zaprška spremna, manju količinu mlijeka, otprilike 1/4 od ukupne količine mlijeka, sipajte u zapršku i brzo miješaj. Mesaja dok ne dobijete homogenu smjesu. Postupno dolijte ostatak mlijeka, uz neprekidno miješanje.
Pojačajte vatru dok mlijeko ne proključa, kuhajte umak nekoliko minuta. Što duže budete kuhali, sve više vode će ispariti, pa samim tim i Vaš umak će biti gušći. Umak ne treba biti previše gust.
Dodajte sir i miješajte dok se ne istopi.
Na kraju dodajte makarone i promiješajte. Ukoliko makarone nisu potpuno skuhane, toplina sosa će ih dokuvati, ali ako je potrebno kuhajte smjesu na vatri još neko vrijeme.
Dodajte brašno i pržite na blagoj vatri oko 2-3 minuta.
Pošto je zaprška spremna, manju količinu mlijeka, otprilike 1/4 od ukupne količine mlijeka, sipajte u zapršku i brzo miješaj. Mesaja dok ne dobijete homogenu smjesu. Postupno dolijte ostatak mlijeka, uz neprekidno miješanje.
Pojačajte vatru dok mlijeko ne proključa, kuhajte umak nekoliko minuta. Što duže budete kuhali, sve više vode će ispariti, pa samim tim i Vaš umak će biti gušći. Umak ne treba biti previše gust.
Dodajte sir i miješajte dok se ne istopi.
Na kraju dodajte makarone i promiješajte. Ukoliko makarone nisu potpuno skuhane, toplina sosa će ih dokuvati, ali ako je potrebno kuhajte smjesu na vatri još neko vrijeme.
Нема коментара:
Постави коментар