Претражи овај блог

понедељак, 11. април 2016.

Makarone sa sirom-italianski recept


Makarone sa sirom-italianski recept

Makarone sa sirom

Sastojci za 2 osobe


140 gmakarona
po ukususoli
20 gbrašna
120 gedamera
30 gmaslaca
240 mlmlijeka
po ukusupapra
U posudi srednje veličine, zagrijte vodu i dobro je posolite. Kada voda proključa, dodajte makarone. Poštujte vremena kuhanja tjestenina, koje je uvijek označeno na ambalaži. Makarone kuhajte dok nisu oko 80 posto kuhane. One će se kasnije dokuvati kada ih prebacite u posudu s umakom. Time izbjegavate da se makaroni prekuhaju kada kasnije pomiješate s vrućim umakom.


Dok se makarone kuhaju nastavite s postupkom. 

Na tihoj vatri, u posudi srednje veličine, istopite maslac.




Dodajte brašno i pržite na blagoj vatri oko 2-3 minuta.
Pošto je zaprška spremna, manju količinu mlijeka, otprilike 1/4 od ukupne količine mlijeka, sipajte u zapršku i brzo miješaj. Mesaja dok ne dobijete homogenu smjesu. Postupno dolijte ostatak mlijeka, uz neprekidno miješanje.

Pojačajte vatru dok mlijeko ne proključa, kuhajte umak nekoliko minuta. Što duže budete kuhali, sve više vode će ispariti, pa samim tim i Vaš umak će biti gušći. Umak ne treba biti previše gust.

Dodajte sir i miješajte dok se ne istopi.


Na kraju dodajte makarone i promiješajte. Ukoliko makarone nisu potpuno skuhane, toplina sosa će ih dokuvati, ali ako je potrebno kuhajte smjesu na vatri još neko vrijeme.

Sada već slobodno možete probati makarone i vidjeti jesu li makarone potpuno skuhane, i želite li posolite i ili popaprite.

Posolite i popaprite po ukusu.



Po želji u makarone možete još dodati slaninu, gljive, prezle (pa ih zapeći u pećnici) itd. Napišite nam u komentarima Vaše ideje!

Нема коментара:

Постави коментар