Претражи овај блог

субота, 10. децембар 2016.

BLITVA(sedam recepata)


Седам најпопуларнијих рецепата с блитвом: лешо, на салату, супа, полпете, пире ...


омиљена вердура
1. Блитва на лешо

Као самостално јело, те додатак риби или месу, идеална је лагана и врло здрава пролећна деликатеса. Поступак припреме је једноставан, блитву опрати, на мање комаде искидати лист и стабљику, ставити их у отклопљену лонац с врелом посољеном водом и кувати максимално десетак минута. На лешо иде с кромпирима, бобом, сланутком, младим тиквицама ... 

2. Блитва на салату са јајима


Скухану блитву искидати на мање комаде. Скувати јаја и кромпир у љусци, разрезати их на плошке. У чинији слагати редове кромпира, блитве, потом јаја. Зачинити, полити уљем, по жељи лимуновим соком, украсити на ситно исецканим петрусимул. Сервирати уз додатак на ситно исецканог белог лука. 

3. Мусака од блитве, кромпира и сира

Бројни су специјалитети на бази блитве: сопарник, сармице, рижот, пите, куицхе, а занимљив је и онај у облику мусаке са сиром.Скухану блитву исећи на комадиће. Намастити дно посуде за печење, па ставити ред на плошке изрезаних кромпира, посутих мешавином зачина (вегете). По кромпирима посложити блитву, а преко ње меки сир. Низати редове док има састојака. За прелив умешати јаја с јогуртом и млеком, те зачинима, полити по сложенцу у посуди и запећи. 

4. Полпете од блитве

Блитву опрати, скувати, добро оцедити, исећи на комадиће и додати јој јаје, бели лук, неколико кашика презле, мало брашна, неки придодају и кашику пупе од хлеба искидану на комадиће.Смеси додати со, бибер, мало црвене паприке, мешавине зачина.Добро промешати, обликовати полпетице и пећи у врелом уљу.Ставити на папир да се оцеди сувишна масноћа. 

5. Супа од блитве

Блитву опрати, бланширати, те процедити. На уљу зажутити бели лук и петрусимул, додати блитву, мало завртети и надолити повртни темељац. Када ускуха, макнути с ватре, измешати штапним миксером, укус појачати зачинима, те павлаком за кување. Вратити на ватру и кратко закувати. По жељи уз блитву у супу може ићи и друго поврће, шаргарепа, грашак, кромпири ... Сервирати уз тостирани, на коцкице исечени хлеб. 

6. Пире од блитве и кромпира

За децу Несклони чистој зелењавом, пире од блитве и кромпира могао би бити интересантни изазов. Узаврит воду, додати со, те огуљени и на мање комаде изрезани кромпир. Када се смекша додати опран и на мање комаде уситњену блитву. Скухано процедити, додати масло и млеко, те по потреби сол, и миксером смиксати до нежне текстуре. 

7. Сос од блитве


Већ стандардно, блитву добро опрати, на кратко бланширати, оцедити уз сачување мало воде, те добро уситнити. На уљу зажутити бели лук и петрусимул, додати мало брашна и лагано попржити. Потом додати на ситно исечену блитву, течност преосталу од кувања, те још мало закувати. Долити павлаку за кување, кувати покоју минуту и зачинити. Послужити уз њоке, тестенину, пиринач ...izvorhttp://slobodnadalmacija.hr/

Нема коментара:

Постави коментар