BLITVA
Три маштовита рецепта са блитвом
Блитва је једноставна за припрему, кратко се кува и изузетно је хранљива, но најчешће је користимо само као прилог. Она се, пак, одлично допуњује са разним врстама поврћа, меса и житарица у главим јелима, а као тајни састојак у омлету чини савршен доручак. Нешто свеже, нешто зелено, наш је рецепт за добар дан!
Пилећи ражњићи на блитви
За 4 особе:
дрвени штапићи
500 г пилетине, нарезане на комадиће
1 кг корена целера
2 кашике меда
5 кашика сојина умака
уље за пржење
Оперите целер и нарежите га на комадиће величине два до три центиметра. Нанижите га на дрвене штапиће наизменично са пилетином. Загрејте сојин сос, умешајте мед па у тој смеси маринирајте ражњиће око два сата. На крају их пржите на врућем уљу све док не постану хрскави.
Припрема блитве:
250 г блитве
100 мл темељца
2 кашике уља
хладна вода
Блитву ставите на тигањ с мало врућег уља, додајте темељац и кувајте је док не омекша.Оцедите је, охладите под хладном водом и послужите с ражњићима.
дрвени штапићи
500 г пилетине, нарезане на комадиће
1 кг корена целера
2 кашике меда
5 кашика сојина умака
уље за пржење
Оперите целер и нарежите га на комадиће величине два до три центиметра. Нанижите га на дрвене штапиће наизменично са пилетином. Загрејте сојин сос, умешајте мед па у тој смеси маринирајте ражњиће око два сата. На крају их пржите на врућем уљу све док не постану хрскави.
Припрема блитве:
250 г блитве
100 мл темељца
2 кашике уља
хладна вода
Блитву ставите на тигањ с мало врућег уља, додајте темељац и кувајте је док не омекша.Оцедите је, охладите под хладном водом и послужите с ражњићима.
Сложенац са блитвом
тесто за 6 особа:
250 г оштрог брашна
125 г путера
1 кашичица соли
1 жуманце
1 кашика воде
За надев:
500 г блитве
3 јаја
50 мл павлаке за кување
100 г ренданог пармезана
Умесите тесто, обликујте га у векне, замотајте у фолију и оставите да одстоји у фрижидеру два сата. Замутите павлаку, јаја и пармезан.Оперите блитву, исеците је наситно и умешајте у смесу са јајима. Шест малих калупа за печење премажите маслацем, обложите тестом и додајте смесу од блитве и јаја. Смесу ставите у загрејану рерну и пеците 30 минута на 175 ° Ц. При крају печења поспите преосталим пармезаном. Послужите са салатом по избору.
250 г оштрог брашна
125 г путера
1 кашичица соли
1 жуманце
1 кашика воде
За надев:
500 г блитве
3 јаја
50 мл павлаке за кување
100 г ренданог пармезана
Умесите тесто, обликујте га у векне, замотајте у фолију и оставите да одстоји у фрижидеру два сата. Замутите павлаку, јаја и пармезан.Оперите блитву, исеците је наситно и умешајте у смесу са јајима. Шест малих калупа за печење премажите маслацем, обложите тестом и додајте смесу од блитве и јаја. Смесу ставите у загрејану рерну и пеците 30 минута на 175 ° Ц. При крају печења поспите преосталим пармезаном. Послужите са салатом по избору.
Омлет пуњен блитвом
За надев:
2 црвена лука
4 кашике нарезане блитве
мало маслаца
за 2 омлета:
6 јаја
сол и бибер
шака першуна
На тигању загрејте маслац и пропржите наситно насецкан лук и блитву. Оставите их на топлом месту. Јаја размутите виљушком па посолите и побиберите по жељи. Першун оперите и наситно насецкајте те га помешајте с јајима. Поновно загрејте маслац на тигању и СПЕЦ омлет, три минута са сваке стране. На крају га надјените припремљеном блитвом и оборити.
izvorhttp://www.sensaklub.hr/
2 црвена лука
4 кашике нарезане блитве
мало маслаца
за 2 омлета:
6 јаја
сол и бибер
шака першуна
На тигању загрејте маслац и пропржите наситно насецкан лук и блитву. Оставите их на топлом месту. Јаја размутите виљушком па посолите и побиберите по жељи. Першун оперите и наситно насецкајте те га помешајте с јајима. Поновно загрејте маслац на тигању и СПЕЦ омлет, три минута са сваке стране. На крају га надјените припремљеном блитвом и оборити.
izvorhttp://www.sensaklub.hr/
Нема коментара:
Постави коментар