Претражи овај блог

субота, 10. децембар 2016.

BLITVA(3 recepta)

BLITVA


Три маштовита рецепта са блитвом

Блитва је једноставна за припрему, кратко се кува и изузетно је хранљива, но најчешће је користимо само као прилог. Она се, пак, одлично допуњује са разним врстама поврћа, меса и житарица у главим јелима, а као тајни састојак у омлету чини савршен доручак. Нешто свеже, нешто зелено, наш је рецепт за добар дан!

Пилећи ражњићи на блитви

блитваЗа 4 особе: 
дрвени штапићи 
500 г пилетине, нарезане на комадиће 
1 кг корена целера 
2 кашике меда 
5 кашика сојина умака 
уље за пржење 

Оперите целер и нарежите га на комадиће величине два до три центиметра. Нанижите га на дрвене штапиће наизменично са пилетином. Загрејте сојин сос, умешајте мед па у тој смеси маринирајте ражњиће око два сата. На крају их пржите на врућем уљу све док не постану хрскави. 

Припрема блитве: 
250 г блитве 
100 мл темељца 
2 кашике уља 
хладна вода 

Блитву ставите на тигањ с мало врућег уља, додајте темељац и кувајте је док не омекша.Оцедите је, охладите под хладном водом и послужите с ражњићима.

Сложенац са блитвом

блитватесто за 6 особа: 
250 г оштрог брашна 
125 г путера 
1 кашичица соли 
1 жуманце 
1 кашика воде 

За надев: 
500 г блитве 
3 јаја 
50 мл павлаке за кување 
100 г ренданог пармезана 

Умесите тесто, обликујте га у векне, замотајте у фолију и оставите да одстоји у фрижидеру два сата. Замутите павлаку, јаја и пармезан.Оперите блитву, исеците је наситно и умешајте у смесу са јајима. Шест малих калупа за печење премажите маслацем, обложите тестом и додајте смесу од блитве и јаја. Смесу ставите у загрејану рерну и пеците 30 минута на 175 ° Ц. При крају печења поспите преосталим пармезаном. Послужите са салатом по избору.

Омлет пуњен блитвом

блитваЗа надев: 
2 црвена лука 
4 кашике нарезане блитве 
мало маслаца 

за 2 омлета: 
6 јаја 
сол и бибер 
шака першуна 

На тигању загрејте маслац и пропржите наситно насецкан лук и блитву. Оставите их на топлом месту. Јаја размутите виљушком па посолите и побиберите по жељи. Першун оперите и наситно насецкајте те га помешајте с јајима. Поновно загрејте маслац на тигању и СПЕЦ омлет, три минута са сваке стране. На крају га надјените припремљеном блитвом и оборити.
izvorhttp://www.sensaklub.hr/

Нема коментара:

Постави коментар