Претражи овај блог

субота, 4. јун 2016.

Pekmez od trešanja s cimetom




Pekmez od trešanja s cimetom

  •  srednje zahtjevno
Džem od trešanja s cimetom 3
POGLEDAJ SVE FOTKE 
/ Slika / 610.263 /
Ovaj način pripreme džema mi je postao omiljen. Sama faza kuhanja je prilično brza, a nema nikakvih nepoznatih dodataka iz vrećice, već samo prirodni pektin iz korice i sjemenki limuna. Cimet i vanilija samo su naglasili okus trešanja bez da preuzmu glavnu ulogu.

Sastojci

  • 1/2 kg trešanja 
  • 200 g šećera 
  • 1 limun 
  • 1 štapić cimeta 
  • 1/2 mahune vanilije 
  • priprema

    1. 1.
      Trešnje operite, izvadite im koštice i narežite ih na pola ili na četvero.
      Pomiješajte ih u zdjeli sa šećerom, poklopite i ostavite 12 sati u hladnjaku. Povremeno promiješajte.
    2. 2.
      Nakon što su trešnje odstajale, procijedite ih i stavite kuhati sok u dublju posudu.
      Kuhajte ga 20-ak minuta, odnosno dok ne vidite da se lagano počinje karamelizirati.
    3. 3.
      U međuvremenu ogulite limun (odstranite vanjski žuti dio, ne treba vam. Ako limun neprskani, koricu iskoristite naravno u druge svrhe.
      Mahunu vanilije prerežite na pola i tupom stranom noža sastružite sjemenke. Dodajte sjemenke trešnjama.
      Iscijedite sok iz limuna i dodajte ga trešnjama, a korice i sjemenke stavite u komad čiste gaze zajedno sa štapićem cimeta i mahunom vanilije. Zavežite dobiti paketić. Dobijete  paketić.
    4. 4.
      Dodajte sad trešnje (pomiješane sa sokom limuna i vanilijom) i paketić s korama limuna u lonac s malo ukuhanim sokom. Kuhajte 10 minuta povremeno miješajući. Kuhajte  10 minuta povremeno miješajući.
      Izvadite gazu s limunom i cimetom, dobro je pritisnite žlicom ili vilicom uz stijenke posude da ocijedite što više soka.
      Kuhajte još 5 minuta, maknite s vatre i ulijte u tople sterilizirane staklenke.
      Zatvorite staklenke i okrenite ih na poklopac. Ostavite ih tako dok se ne ohlade, a zatim uspremite.
    5. 5.
      Staklenke ćete sterilizirati tako da ih dobro oprane i osušene staviti u hladnu pećnicu, koju zatim uključite i zagrijte na 110 ° C. Držite ih na toj temperaturi dok pekmez nije gotov.
    6. 6.
      Od ove količine trešanja dobila sam dvije staklenke od 150 ml, otprilike 400 g gotovog džema.
    7. http://www.coolinarika.com/

Нема коментара:

Постави коментар