Pekmez od trešanja s cimetom
- srednje zahtjevno
3
POGLEDAJ SVE FOTKE
/ Slika / 610.263 /
07.06.2011.
Ovaj način pripreme džema mi je postao omiljen. Sama faza kuhanja je prilično brza, a nema nikakvih nepoznatih dodataka iz vrećice, već samo prirodni pektin iz korice i sjemenki limuna. Cimet i vanilija samo su naglasili okus trešanja bez da preuzmu glavnu ulogu.
Slični recepti
Sastojci
- 1/2 kg trešanja
- 200 g šećera
- 1 limun
- 1 štapić cimeta
- 1/2 mahune vanilije
priprema
- 1.Trešnje operite, izvadite im koštice i narežite ih na pola ili na četvero.Pomiješajte ih u zdjeli sa šećerom, poklopite i ostavite 12 sati u hladnjaku. Povremeno promiješajte.
- 2.Nakon što su trešnje odstajale, procijedite ih i stavite kuhati sok u dublju posudu.Kuhajte ga 20-ak minuta, odnosno dok ne vidite da se lagano počinje karamelizirati.
- 3.U međuvremenu ogulite limun (odstranite vanjski žuti dio, ne treba vam. Ako limun neprskani, koricu iskoristite naravno u druge svrhe.Mahunu vanilije prerežite na pola i tupom stranom noža sastružite sjemenke. Dodajte sjemenke trešnjama.Iscijedite sok iz limuna i dodajte ga trešnjama, a korice i sjemenke stavite u komad čiste gaze zajedno sa štapićem cimeta i mahunom vanilije. Zavežite dobiti paketić. Dobijete paketić.
- 4.Dodajte sad trešnje (pomiješane sa sokom limuna i vanilijom) i paketić s korama limuna u lonac s malo ukuhanim sokom. Kuhajte 10 minuta povremeno miješajući. Kuhajte 10 minuta povremeno miješajući.Izvadite gazu s limunom i cimetom, dobro je pritisnite žlicom ili vilicom uz stijenke posude da ocijedite što više soka.Kuhajte još 5 minuta, maknite s vatre i ulijte u tople sterilizirane staklenke.Zatvorite staklenke i okrenite ih na poklopac. Ostavite ih tako dok se ne ohlade, a zatim uspremite.
- 5.Staklenke ćete sterilizirati tako da ih dobro oprane i osušene staviti u hladnu pećnicu, koju zatim uključite i zagrijte na 110 ° C. Držite ih na toj temperaturi dok pekmez nije gotov.
- 6.Od ove količine trešanja dobila sam dvije staklenke od 150 ml, otprilike 400 g gotovog džema.
- http://www.coolinarika.com/
- 1.
Нема коментара:
Постави коментар