CUFTE
Recept je posebno zanimljiv zato što čufte ne treba pržiti. Jelo je, znaci bez puno ulja - ide samo ona količina koje je potrebna za podmazivanje tepsije.
sastav:
- 1/2 kg fašsiranog junećeg mesa,
- 2 fildžana kuhane riže,
- 2 kriške starog hljeba,
- 1 dl mlijeka,
- 2 žličice praška za pecivo,
- 2-3 žlice sjeckanog peršina,
- 2 jaja,
- 2 žličice curryja ,,
- so,
- 1 glavica crvenog luka,
- 1 cehne bijelog luka,
- par žlica ulja za pomastiti tepsiju
- 1 manja glavica crvenog luka,
- 3 žlice brašna,
- 5,6 žlica ulja,
- žlica curryja ,,
- malo soli,
- 3 žlice paradajz sosa,
- 2 žličice crvene paprike,
- 2 dl vode,
ćufte:
umak:
priprema:
Ćufte: U meso umiješati skuhanu i ocijeđenu rižu, dodati jaja, peršin, so, kari, naribani crveni i bijeli luk, stari hljeb (koji je prethodno bio namočen u 1 dl mlijeka pa ocijeđene), i na kraju prašak za pecivo
Sve dobro izmiješati, praviti malo debeljuškaste ćufte i redati ih u dobro pouljenu tepsiju (ako se ima teflon, bolje je..ako ne, moze i obična).
Staviti u pećnicu da se peče, otprilike pola sata. Dobro ih je okrenuti da se zapeku i sa druge strane, da se uhvati korica).
Umak: Luk sitno nasjeckati, staviti u tavu s uljem da se malo proprži. Dodavati redom ostale sastojke i lagano miješati. Pržiti dok se sastojci ne sjedine. Na kraju dodati vodu, pustiti da proključa pa skroz smanjiti vatru.
Čim se ispeku, ćufte izvadite iz tepsije i poredajte u umak, koji se još kuha na laganoj vatri. Ostaviti sve skupa da jos 20-ak minuda da se lagano krčka.
Нема коментара:
Постави коментар