Претражи овај блог

петак, 22. април 2016.

CUFTE

CUFTE



Recept je posebno zanimljiv zato što čufte ne treba pržiti. Jelo je, znaci bez puno ulja - ide samo ona količina koje je potrebna za podmazivanje tepsije.

cufte-male-slike
sastav:

    ćufte:
  • 1/2 kg fašsiranog junećeg mesa,
  • 2 fildžana kuhane riže,
  • 2 kriške starog hljeba,
  • 1 dl mlijeka,
  • 2 žličice praška za pecivo,
  • 2-3 žlice sjeckanog peršina,
  • 2 jaja,
  • 2 žličice curryja ,,
  • so,
  • 1 glavica crvenog luka,
  • 1 cehne bijelog luka,
  • par žlica ulja za pomastiti tepsiju
  •  
    umak:

  • 1 manja glavica crvenog luka,
  • 3 žlice brašna,
  • 5,6 žlica ulja,
  • žlica curryja ,,
  • malo soli,
  • 3 žlice paradajz sosa,
  • 2 žličice crvene paprike,
  • 2 dl vode,
 
priprema:

Ćufte:  U meso umiješati skuhanu i ocijeđenu rižu, dodati jaja, peršin, so, kari, naribani crveni i bijeli luk, stari hljeb (koji je prethodno bio namočen u 1 dl mlijeka pa ocijeđene), i na kraju prašak za pecivo
Sve dobro izmiješati, praviti malo debeljuškaste ćufte i redati ih u dobro pouljenu tepsiju (ako se ima teflon, bolje je..ako ne, moze i obična).
Staviti u pećnicu da se peče, otprilike pola sata. Dobro ih je okrenuti da se zapeku i sa druge strane, da se uhvati korica).
Umak:  Luk sitno nasjeckati, staviti u tavu s uljem da se malo proprži. Dodavati redom ostale sastojke i lagano miješati. Pržiti dok se sastojci ne sjedine. Na kraju dodati vodu, pustiti da proključa pa skroz smanjiti vatru.
Čim se ispeku, ćufte izvadite iz tepsije i poredajte u umak, koji se još kuha na laganoj vatri. Ostaviti sve skupa da jos 20-ak minuda da se lagano krčka.

Нема коментара:

Постави коментар