Претражи овај блог

субота, 17. децембар 2016.

Ukusni posni majonezi

Ukusni posni majonezi




ZBOG raznolikosti ukusa koji dopunjuju mnoga jela i salate, majonez je jedan od najomiljenijih sosova širom sveta.
Ali ukoliko ste počeli božićni post ili ste vegetarijanac, zaboravite na ovaj vrlo ukusan sos pošto osnovu majoneza čine jaja.
Postoje, međutim, podjednako ukusne alternativne varijante majoneza bez jaja. Nudimo vam tri recepta za posni majonez, probajte, dopašće vam se...
Potrebno je: 200 ml nezaslađenog sojinog mleka, 300 ml ulja, kašičica limunovog soka, 2 kašičice jabukovog sirćeta, kašičica senfa i soli po ukusu.
Polako mutite sojino mleko i dodajte lagano 150 ml ulja. Kada se mleko i ulje savršeno spoje, opet lagano dodajte jabukovo sirće, limunov sok i prstohvat soli, pa nastavite da mutite još minut, dva. Sada dodajte senf i ostatak ulja i mutite sve dok ne dobijete kremastu masu i vaš majonez je gotov.
Potrebno je: 4 krompira, 300 ml ulja, 200 g senfa, sok od celog limuna i so po ukusu.

Krompir skuvajte u ljusci, ohladite, oljuštite i propasirajte da dobijete pire. Dodajte ulje, senf i limunov sok i mutite dok ne dobijete gust sos.
Potrebno je: 2 krompira, kašičica senfa, limunov sok, kašika belog vina, 200 ml ulja, so i biber po ukusu.
Krompir skukvajte u ljusci, ohladite, oljuštite, propasirajte, pa dodajte senf, biber, limunov sok i so, pa sve dobro promešajte. 
Dodajte jedan decilitar vode, promešajte i počnite da lagano mutite mikserom, dodajući polako ulje. 
Kada dobijete gust sos, sipajte kašiku belog vina i promešajte.
Napomena: kao i tokom mućenja majoneza koji se priprema sa jajima i za posni majonez potrebno vam je mnogo strpljenja kako bi se sastojci lepo sjedinili.

Нема коментара:

Постави коментар