Mramorni kolač sa kajsijama
Sastojci
8 osoba
- 12 zrelih kajsija
- 225 g svenamenskog brašna
- 50 g gustoća
- 3 jajeta
- 135 g otopljenog maslaca
- 125 ml mlijeka
- 10 g praška za pecivo
- 150 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera ili 1 žlica vanilla paste
- 1 žlica kakaoa
- 1 žlica ruma ili mlijeka
- 50 g čokoladnih suzica
- prstohvat soli
priprema
- 1.Izdvojiti bjelanca od žumanaca i umutiti bjelanca sa prstohvatom soli u čvrst šne i ostaviti sa strane.
- 2.Umutiti žumanca sa postepenim dodavanjem šećera i vanilije u gustu i svijetlu smjesu, dodati otopljen maslac i njega umutiti.U zdjelu pomiješati brašno, gustin i prašak za pecivo i prosijati iznad posude gdje je smjesa od jaja, ali ne sve odjednom, nego po malo, pa onda dodavati naizmjence mlijeko i brašno. Kad je sve umućeno dodati bjelanca i umiješati sa spatulom.
- 3.Smjesu podijeliti na dva dijela u jedan dio dodati čokoladne suzice i sjediniti sa smjesom au drugi dio dodati kakao, koji ste izmiješali sa žlicom ruma ili mlijeka.
- 4.Pleh, veličine 22cm X 34cm prekriti papirom za pečenje i stavljati naizmjenično po jednu žlicu od oba testa.
- 5.Kad ste završili sa sipanjem smjese, uzeti neki štapić i sve to izmiješati zajedno dobiti mramorni kolač.Po želji , možete posuti s listićima badema.
- 6.Po vrhu kolača poredati polutke kajsija.Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 * C oko 30 do 35 minuta.Ohladiti, posuti sa prah šećerom, isjeći na kocke i poslužiti.
- 7.
- coolinarika.com
Нема коментара:
Постави коментар