Претражи овај блог

понедељак, 26. децембар 2016.

hladno predjelo od sira

Novogodišnje predjelo

Brzo novogodišnje ili božićno predjelo od sira. Veoma dekorativno, a ukusno, a vi ćete ga napraviti brzo i lako.
bozicno predjelo
Sastojci:
  • 300gr feta sira
  • 2 kašike prženog suncokreta ( može se iskoristiti i prženi, slani kaikiriki)
  • 2 kašike omekšalog margarina
  • 5 kašika sveže seckane mirodjije.
Priprema:
Sve sastojke sjediniti. Sir izmrviti, suncokret samleti, dodati margarin i mirodjiju. So nije potrebna, sir je dovoljno slan.
Sjediniti dobro sve, pa ruke namazati sa malo ulja i previti kuglice veličine oraha.
http://domacirecepti.net/zvor

Šta uzrokuje candidu?

Šta uzrokuje candidu?

Prije svega, važno je znati da svi već imamo candidu. To je mikroorganizam koji se nalazi u crijevima, pospješuje rad probavnog sustava, a vama pomaže da ostanete vitki i zdravi. Ljudi, kada govore o kandidate, često misle na prekomjerno širenje kandide.

Ako candida nije nešto što možete pokupiti kao, na primjer, virus, što onda može uzrokovati prekomjerno širenje candide?

Candida i vaša prehrana

Moderni tip prehrane je savršeno mjesto za candidu jer gljivice trebaju šećer da bi opstale i razmnožavale se. To uključuje sami šećer, hranu koja sadrži šećer i sve što se u tijelu pretvara u šećer. Rafinirani ugljikohidrati i procesuirana hrana načinjena od bijelog brašna, rafinirane žitarice i alkohol mogu doprinijeti širenju candide.
Zdrav imunološki sustav bi trebao spriječiti prekomjerno širenje candide. Ipak, prehrana bogata šećerom oslabljuje imunitet i dozvoljava canditi da se širi. Također treba izbjegavati hranu koja sadrži plijesan ili gljivice.

Candida i antibiotici

Uzimanje antibiotika je najčešći uzročnik širenja candide. Antibiotici će uništiti bakteriju za koju su predviđeni, ali i bakterije koje su dobre i prirodno se nalaze u vašem tijelu i crijevima. Iz tog razloga tijelo postaje osjetljivije, a Candida se brzo širi.
Naravno da postoje trenuci kada su antibiotici uistinu neizbježni, ali u većini slučajeva su bespotrebni, kao što je obična prehlada ili upaljeno grlo. Prije nego što započnete s uzimanjem antibiotika, probajte zdravstveni problem riješiti prirodnim putem. Ako ih morate uzimati, svakako pijte i probiotike koji će održati bakterijsku ravnotežu.

Candida i stres

Stres na vaše tijelo utječe na dva načina, a oba načina mogu uzrokovati širenje candide. Prva reakcija vašeg tijela je povećanje razine kortizola, hormona koji oslabljuje imunološki sustav i povećava razinu šećera u krvi. Candida se hrani viškom šećera, a vaš imunitet je zbog stresa oslabljen i ne može joj se oduprijeti. Ubrzo narušava ravnotežu mikroorganizama koji se nalaze u crijevima.
Kroničan stres oslabljuje nadbubrežne žlijezde, koje su važan dio imunološkog sustava. One oslobađaju hormone koji reguliraju rad različitih sustava u tijelu i zaslužni su za proizvodnju hormona adrenalina. Ako nadbubrežne žlijezde ne rade kako bi trebale, osjećat ćete se umorno i vjerojatno ćete povećati unos kofeina. Vaš imunološki sustav postaje oslabljen i ne može se obraniti od candide.

Candida i kontracepcijske pilule

Širenje candide može biti uzrokovano kontracepcijskim pilulama. Želudac je osjetljiv organ koji sadrži niz mikroorganizama i gljivica koji pospješuju probavu hrane. Njihov rad zavisi od kemijskim spojevima koji ih podržavaju. Sve ovo se može narušiti uzimanjem kontracepcijskih pilula.
Narušavanje ravnoteže stvara pogodno mjesto za širenje candide. Estrogen, koji je glavni sastojak pilula, potiče razvoj gljivica. Ako i dalje treba dokaz da pilule mogu uzrokovati širenje candide, pogledajte samo koliko žena, koje uzimaju kontracepcijske pilule, redovito pati od gljivičnih infekcija.

Živa u plombama

Srebrne plombe sadrže najmanje 50% žive, koja je otrovna za tijelo. Čestice žive se neprestano oslobađaju u tijelo dok žvačete, škrguće i četke svoje zube.
Živa značajno oslabljuje imunološki sustav i može biti uzrok brojnih zdravstvenih problema, a jedan od njih je i candida. Živa se oslobađa iz plombe i ubija dobre bakterije u vašim crijevima i na taj način dopušta candidi da se širi.
Ne postoji dobra, odnosno sigurna razina žive u tijelu, a držanje žive u ustima definitivno nije dobra ideja. Ako si to možete priuštiti, svakako zamijenite srebrne plombe.

Klor i fluor

Oni ubijaju dobre bakterije u vašim crijevima. To oslabljuje imunitet i dopušta candidi da se širi. Klor se nalazi svuda. U vodi koju pijete, u kojoj se kupate, u kojoj perete odjeću i koju potom nosite cijele dane.
Kao snažan dezinficijens, klor vodu čisti od svih patogena. Ipak, klor narušava crijevnu floru i oslabljuje imunološki sustav. Pametno bi bilo filtrirati vodu.

Candida i dijabetes

Candida je samo jedan od niza stanja koja mogu nastati kao posljedica dijabetesa. Žene, koje pate od dijabetesa, imaju povećan rizik od nastanka gljivičnih infekcija. Povišena razina šećera u krvi dopušta kandidate da se širi i naruši balans mikroorganizama u probavnom sustavu.  izvorhttp://zenstvena.com/

Posna strudla

Posna strudla

Meni ubedljivo najbolja strudla,testo je mekano i naredna dva dana(provereno).



Testo:U 500ml toplog caja(nana,kamilica,i sl.) razmutiti 6 kasika secera,i jedan sirovi kvasac.

U vanglicu prosejati 1kg brasna(ja sam koristila tip 400),300ml ulja,pola kasicice soli,jedan vanilin secer,narendanu koricu limuna,dodati uskisao kvasac i caj,pa varjacom dobro izmesati masu,da se dobije ujednaceno testo.Ja to radim varjacom,jer sam tako navikla i hleb kad radim,ali,moze se umesati i mikserom,nastavcima za testo.
Ostaviti da testo naraste,40-50min.

Naraslo testo podeliti na cetiri dela,jedan deo testa razvuci u pravougaonu koru,premazati filom po zelji(mak+ secer+vrela voda,orasi+secer+vrela voda),ja sam premazala dve dzemom od sljiva,i dve kore eurokremom.
Filovanu koru urolati i staviti u podmazan pleh.Postupak ponoviti sa ostala tri dela testa.
\strudle ostaviti 30 min. da narastu,premazati uljem i peci na 200 stepeni.





Prijatno!  izvorhttp://milankinakuhinja.blogspot.it/

Barrette di sesamo: lo snack sano e goloso, ideale a scuola e in ufficio

Le barrette di sesamo sono ideali da portare a scuola o in ufficio per lo snack goloso o da gustare dopo l'attività sportiva, ecco come si preparano in maniera sana e semplice



Barrette di sesamo: lo snack sano e goloso, ideale a scuola e in ufficio


RICETTA BARRETTE DI SESAMO -


Una merenda golosa e nutriente, allo stesso tempo sana e semplice sia per i bambini a scuola che per i grandi in ufficio, adatta a tutta la famiglia: vegan e gluten free. Preparare in casa le barrette di sesamo è molto semplice e richiede pochi ingredienti. Il sesamo è ricco di calcio e fibre ed ha un gradevole sapore di nocciola: per una pausa dolce e genuina.

LEGGI ANCHE: Benefici del sesamo per la salute e il benessere

BARRETTE DI SESAMO FATTE IN CASA -

Per preparare questa ricetta in versione vegan si può sostituire il miele, che serve per accorpare il tutto, con il malto (d’orzo o di riso)

Ingredienti base

  • 200 gr di semi di sesamo (bianchi)
  • 100 gr di miele o malto
  • 50 gr di zucchero

Varianti

Procedimento

  1. In una padella antiaderente far sciogliere in miele a fuoco dolce
  2. Unire lo zucchero al miele e amalgamare
  3. Quando il composto risulta chiaro e denso (senza bollire) versare il sesamo e gli ingredienti che si preferiscono e amalgamare alla perfezione
  4. Foderare un tagliere in legno o piano di marmo con carta forno e versare il composto
  5. Aiutandosi con una spatola livellare il composto velocemente
  6. Una volta l’impasto si è raffreddato tagliarlo a losanghe o a strisce
  7. Conservare le barrette in un contenitore a chiusuta ermetica in frigorifero
  8. http://www.nonsprecare.it/

недеља, 25. децембар 2016.

POSNE GRIZ KOCKE

POSNE GRIZ KOCKE
Biskvit:
Solja od 2dl
1 solja mleka (sojino, bademovo)
1 solja secera
5 kasika ulja
2 solje brasna
3 kasike kakaa
1 prasak za pecivo
Pecen vruc biskvit sam jako malo natopio sa malo prokuvanig mleka i kakaa
Fil:
1L mleka (sojino, bademovo)
150 gr secera
4 vanil secera
200 gr griza
3 kasike gustina
100 gr margarina
Fil skuvati i progladiti pa izraditi sa margarinom i premazati preko ohladjenog biskvita.

Glazura od cokolade

недеља, 18. децембар 2016.

Skuše iz rerne

Skuše iz rerne

Skuše iz rernezoom

 

Potrebno je:

  • skuše (količina po želji)
  • 2 glavice belog luka
  • 2 limuna
  • 2,5 dl belog vina
  • biber
  • začin
  • bosiljak
  • list peršuna
  • ulje
  • so


1
Skuše očistite, odstranite utrobu i škrge, ali ih ostavite ucelo. Zatim ribe natrljajte morskom solju, začinom i biberom. Dodajte i malo usitnjenog bosiljka. Jednu glavicu belog luka očistite, izgnječite i njime premažite utrobu svake ribe. Isecite jedan limun i nakapljite po utrobi i celoj ribi. Složite ih na tanjir, pokrijte folijom i stavite u frižider. Sutradan izvadite ribe, pa prvo svaku kratko zapecite u teflonskom tiganju, na malo ulja. Tako zapečene ribe poređajte u nauljen pleh, pa postepeno dolijte pomalo belog vina, dok se ne utroše dva decilitra. Pecite na 200 stepeni oko pola sata da se lepo zarumene.
2
U toku pečenja ribu prelivajte sledećim prelivom: očistite preostalu glavicu belog luka, izgnječite i pomešajte sa sokom od limuna, kašičicom začina, iseckanim listom peršuna, 0,5 dl belog vina. Kada su ribe pečene, izvadite ih iz tepsije, poređajte u činiju preko krompir salate, a preliv servirajte u malim činijama. izvorhttp://www.recepti.com/

субота, 17. децембар 2016.

Ukusni posni majonezi

Ukusni posni majonezi




ZBOG raznolikosti ukusa koji dopunjuju mnoga jela i salate, majonez je jedan od najomiljenijih sosova širom sveta.
Ali ukoliko ste počeli božićni post ili ste vegetarijanac, zaboravite na ovaj vrlo ukusan sos pošto osnovu majoneza čine jaja.
Postoje, međutim, podjednako ukusne alternativne varijante majoneza bez jaja. Nudimo vam tri recepta za posni majonez, probajte, dopašće vam se...
Potrebno je: 200 ml nezaslađenog sojinog mleka, 300 ml ulja, kašičica limunovog soka, 2 kašičice jabukovog sirćeta, kašičica senfa i soli po ukusu.
Polako mutite sojino mleko i dodajte lagano 150 ml ulja. Kada se mleko i ulje savršeno spoje, opet lagano dodajte jabukovo sirće, limunov sok i prstohvat soli, pa nastavite da mutite još minut, dva. Sada dodajte senf i ostatak ulja i mutite sve dok ne dobijete kremastu masu i vaš majonez je gotov.
Potrebno je: 4 krompira, 300 ml ulja, 200 g senfa, sok od celog limuna i so po ukusu.

Krompir skuvajte u ljusci, ohladite, oljuštite i propasirajte da dobijete pire. Dodajte ulje, senf i limunov sok i mutite dok ne dobijete gust sos.
Potrebno je: 2 krompira, kašičica senfa, limunov sok, kašika belog vina, 200 ml ulja, so i biber po ukusu.
Krompir skukvajte u ljusci, ohladite, oljuštite, propasirajte, pa dodajte senf, biber, limunov sok i so, pa sve dobro promešajte. 
Dodajte jedan decilitar vode, promešajte i počnite da lagano mutite mikserom, dodajući polako ulje. 
Kada dobijete gust sos, sipajte kašiku belog vina i promešajte.
Napomena: kao i tokom mućenja majoneza koji se priprema sa jajima i za posni majonez potrebno vam je mnogo strpljenja kako bi se sastojci lepo sjedinili.

Posni majonez (bez ulja i jaja)

Posni majonez (bez ulja i jaja)



Sastojci

3 Krompira 1 kašičica senfa (preporučljivo je napraviti domaći senf!) 1 kašičica sirćeta so (vrlo malo) Šećer (vrlo malo) Voda (obična)

Priprema

Krompir -ispeći u rerni- zatim kada je gotov, -preseći- na pola, i sadržaj lagano kašičicom izvaditi! (paziti da ne ubacite parčence kore). Krompirov sadržaj, staviti u neki uži sud (radi lakšeg mućenja) i mutiti mikserom -vodu ne dodavati- već mutiti dok se smesa ne pretvori u gust namaz... Dodati senf, sirće, so i šećer... pa nastzaviti sa mućenjem. Kada se sve lepo sjedini, početi sa dodavanjem vode. Vodu dodajte sve dok smesa ne dobije -željenu- gustinu. To je sve, uživajte!  izvor http://www.stvarukusa.rs/

понедељак, 12. децембар 2016.

CARCIOFI(15 RICETTE)

15 irresistibili ricette per chi ama i carciofiMolto amati nella cucina italiana, i carciofi oltre ad essere gustosi e versatili sono un alimento che fa davvero bene al nostro organismo. Ecco allora 15 ricette irresistibili per cucinare i carciofi.

ricette-carciofi
carciofi sono uno degli ortaggi invernali più amati nella cucina italiana e in questo periodo dell’anno è facile proporli a tavola in curiosi e gustosi abbinamenti.
I carciofi oltre ad essere saporiti e versatili, sono un alimento che fa davvero molto bene: sono poco calorici, ricchi di ferro e potassio e di altre sostanze in grado di svolgere svolgono una potente azione anti-ossidante.
Sapete quale è il segreto per consumare i carciofi senza disperdere nessuna delle loro numerose proprietà nutritive? Il tempo di cottura va ridotto al minimo! Più si riduce la loro cottura più aumenta la digeribilità e maggiori sono le proprietà benefiche di questo alimento sul nostro organismo.
Per chi ama questo ortaggio oppure per chi vuole iniziare a cucinarlo più spesso ecco 15 ricette con i carciofi, irresistibili, da provare questo inverno.
1215_04_VERDURE.indd
ABBIAMO CUCINATO
PER VOI:
Carciofi ammollicati
ABBIAMO CUCINATO
PER VOI:
Carciofi fritti
ABBIAMO CUCINATO
PER VOI:
Ma prima di mettervi ai fornelli c’è ancora una cosa fondamentale da sapere: i carciofi come si puliscono?
Vi sveliamo tutti i segreti in questo tutorial.

come-pulire-i-carciofi-tutorial

Buon appetito!http://www.lacucinaitaliana.it/