Претражи овај блог

субота, 29. октобар 2016.

Kiseli kupus na brzinu: brza turšija "kimči"

Kiseli kupus na brzinu: brza turšija "kimči"

Pikantna azijska verzija turšije sadrži moćne probiotike koji pomažu u borbi protiv prehlade i gripa.
Foto: ShutterstockFoto: Shutterstock
Sastojci:
  • 2 glavice kineskog kupusa (odličan je i običan kupus kao zamena)
  • 1 dajkon rotkva srednje veličine (kod nas poznata i pod nadimkom "ledena sveća")
  • ¼ šolje krupne morske soli
  • 1 šolja vode
  • 4 mlada luka, isečena na štapiće dužine oko 5 cm (ko voli, može da koristi i praziluk)
  • 7 usitnjenih čenova belog luka
  • 2 kašike usitnjenog ili izrendanog đumbira
  • 2 kašike čilija u prahu (tucana ljuta paprika je odlična zamena)
Priprema:
Operite kupus i isecite ga na štapiće dužine 5 cm. Oljuštite dajkon rotkvu, po dužini prvo isecite na četvrtine pa na štapiće debljine oko 1 cm. Rastvorite so u vodi, stavite kupus i dajkon rotkvu u veliku činiju, prelijte mešavinom vode i soli i ostavite da stoji 6 sati ili preko noći. Prebacite kupus i dajkon rotkvu u teglu, dodajte mladi luk, beli luk, đumbir i čili i dobro promešajte. Zatvorite teglu i ostavite je na tamnom mestu 2 do 3 dana. Umesto tegle, možete koristiti i neku veću šerpu koja se dobro zatvara.
Napomena: Prava moć kimčija krije se u procesu fermentacije tokom kojeg nastaju velike količine korisnih bakterija - probiotika koji jačaju imunitet i skraćuju trajanje prehlade.
Izvor: Lovesensa

Нема коментара:

Постави коментар