SALATA od svježe BLITVE
- jednostavno
- 4 osobe
- 15 min
12.07.2013.
Sredina je srpnja i u vrtu blista zelena blitva, dio ćemo zalediti za zimu a tijekom ovih dana od ostatka isprobat ćemo različite recepte. Iako za razliku od većine povrća, kuhanjem blitve primamo više nutrijenata, odlučila sam ju isprobati u sirovoj varijanti. Vrlo je jednostavna za pripremiti, a začine možete mijenjati proizvoljno. Pustite mašti na volju i uživajte uz Vašu varijantu obrok salate ili kao prilog današnjem ručku, najbitnije: Vous apprécierez!
Sastojci
4 osobe- 2 vezice blitva
- 4-5 kom svježi krastavac
- 4-5 kom mladi luk (zeleni i bijeli dio)
- 2 kom mlada mrkva
- 150 g svježi sir / feta sir
- ulje, ocat/limun, sol, papar
- 0,5 kom račica za ukrašavanje
Priprema
- 1.
- 2.Blitvu izrežite na tanje rezance, debljine jednog prsta. Mladi luk i krastavce izrežite na kolute. Mrkvicu izribajte na što sitnijem ribežu.
- 3.Salatu začinite prema želji, ja sam u svoju klasično stavila morsku sol i svježe mljeveni papar, smjesu suncokretovog i maslinovog ulja, te smjesu jabučnog i balsamico octa. Kada smo salatu začinili dodajemo kockice sira. Ja sam koristila svježi domaći kravlji sir, također možete upotrijebiti feta sir ukoliko preferirate intenzivniji i aromatičniji okus.
- 4.Salatu možete kao ja ukrasiti kolutima svježe rajčice, maslinovim uljem i svježim paprom. Igrajte se okusima i oblicima jer pogriješiti ne možete. Uživajte u okusima svježe, domaće i zdrave salate!
Posluživanje
Salatu možete poslužiti kao obrok jelo uz prepečenac s maslacem i češnjakom ili kao prilog salatu krumpir, meso, tjesteninu, rižu i sl.
coolinarika.com
Нема коментара:
Постави коментар