Претражи овај блог

четвртак, 16. јун 2016.

SALATA od svježe BLITVE


SALATA od svježe BLITVE

  •  jednostavno
  •  
  •  4 osobe
  •  
  •  15 min
SALATA od svježe BLITVE/slika/1577607/
12.07.2013.
Sredina je srpnja i u vrtu blista zelena blitva, dio ćemo zalediti za zimu a tijekom ovih dana od ostatka isprobat ćemo različite recepte. Iako za razliku od većine povrća, kuhanjem blitve primamo više nutrijenata, odlučila sam ju isprobati u sirovoj varijanti. Vrlo je jednostavna za pripremiti, a začine možete mijenjati proizvoljno. Pustite mašti na volju i uživajte uz Vašu varijantu obrok salate ili kao prilog današnjem ručku, najbitnije: Vous apprécierez!

Sastojci

  4 osobe
  • 2 vezice blitva
  • 4-5 kom svježi krastavac
  • 4-5 kom mladi luk (zeleni i bijeli dio)
  • 2 kom mlada mrkva
  • 150 g svježi sir / feta sir
  • ulje, ocat/limun, sol, papar
  • 0,5 kom račica za ukrašavanje

Priprema

  1. 1.
    Pripremite svježe i zdrave listove blitve koje ste prethodno očistili od stabljika i zemlje, mladi luk, svježe mlade krastavce i mladu mrkvicu.

  2. 2.
    Blitvu izrežite na tanje rezance, debljine jednog prsta. Mladi luk i krastavce izrežite na kolute. Mrkvicu izribajte na što sitnijem ribežu.
  3. 3.
    Salatu začinite prema želji, ja sam u svoju klasično stavila morsku sol i svježe mljeveni papar, smjesu suncokretovog i maslinovog ulja, te smjesu jabučnog i balsamico octa. Kada smo salatu začinili dodajemo kockice sira. Ja sam koristila svježi domaći kravlji sir, također možete upotrijebiti feta sir ukoliko preferirate intenzivniji i aromatičniji okus.
  4. 4.
    Salatu možete kao ja ukrasiti kolutima svježe rajčice, maslinovim uljem i svježim paprom. Igrajte se okusima i oblicima jer pogriješiti ne možete. Uživajte u okusima svježe, domaće i zdrave salate!

Posluživanje

Salatu možete poslužiti kao obrok jelo uz prepečenac s maslacem i češnjakom ili kao prilog salatu krumpir, meso, tjesteninu, rižu i sl.
coolinarika.com

x

Нема коментара:

Постави коментар