Blitva na razne načine
- jednostavno
- 4 osobe
23.01.2013.
Mogućnosti su velike, ali par recepata po kojima najčešće pripremam blitvu kao prilog, stavit ću zajedno.
Sastojci
4 osobe- 1. Sa krumpirom:
- 800 g blitve
- 2 srednje velika krumpira
- sol
- papar
- 50 ml maslinovog ulja
- 1-2 režnja češnjaka po želji
- 2. Sa krumpirom i mladim lukom ili porilukom:
- 800 g blitve
- 2 srednje velika krumpira
- sol
- papar
- 50 ml maslinovog ulja
- 3 mlada luka ili 1 veći poriluk i bijeli i zeleni dio
- 3. Sa tikvicama i porilukom:
- 700-800 g blitve
- 2 srednje tikvice
- 1 poriluk i bijeli i zeleni dio
- sol
- papar
- maslinovo ulje
- 4. Sa krumpirom i poprženim češnjakom:
- sastojci kao pod točkom 2. samo umjesto mladog luka
- 3-4 režnja češnjaka
- 5. Sa slanutkom i krumpirom:
- 600 g blitve
- 400 g slanutka iz konzerve
- 2 krumpira
- 1 glavica crvenog luka ili 1 mlada kapulica
- 1-2 režnja češnjaka
- sol
- papar
- 50 ml maslinovog ulja
- 6. Sa krumpirom i tikvicama:
- 600 g blitve
- 2 srednje velika krumpira
- 2 manje tikvice
- sol
- papar
- 50 ml maslinovog ulja
- 7. Sa krumpirom i rajčicom:
- 800 g blitve
- 150-200 ml kuhane šalše od rajčice
- sol
- papar
- 50 ml maslinovog ulja
- 8. Kao umak:
- 700 g blitve
- 70-80 g maslaca
- 1 žlica brašna uzvršna
- sol
- papar
- 200 ml mlijeka ili vrhnja za kuhanje
- 1 režanj češnjaka po želji
- 9. Sa mladim bobom:
- 500 g blitve
- 500 g mladog boba u mahuni
- sol
- papar
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka po želji
Blitva na razne načine
- jednostavno
- 4 osobe
23.01.2013.
Mogućnosti su velike, ali par recepata po kojima najčešće pripremam blitvu kao prilog, stavit ću zajedno.
Sastojci
4 osobe- 1. Sa krumpirom:
- 800 g blitve
- 2 srednje velika krumpira
- sol
- papar
- 50 ml maslinovog ulja
- 1-2 režnja češnjaka po želji
- 2. Sa krumpirom i mladim lukom ili porilukom:
- 800 g blitve
- 2 srednje velika krumpira
- sol
- papar
- 50 ml maslinovog ulja
- 3 mlada luka ili 1 veći poriluk i bijeli i zeleni dio
- 3. Sa tikvicama i porilukom:
- 700-800 g blitve
- 2 srednje tikvice
- 1 poriluk i bijeli i zeleni dio
- sol
- papar
- maslinovo ulje
- 4. Sa krumpirom i poprženim češnjakom:
- sastojci kao pod točkom 2. samo umjesto mladog luka
- 3-4 režnja češnjaka
- 5. Sa slanutkom i krumpirom:
- 600 g blitve
- 400 g slanutka iz konzerve
- 2 krumpira
- 1 glavica crvenog luka ili 1 mlada kapulica
- 1-2 režnja češnjaka
- sol
- papar
- 50 ml maslinovog ulja
- 6. Sa krumpirom i tikvicama:
- 600 g blitve
- 2 srednje velika krumpira
- 2 manje tikvice
- sol
- papar
- 50 ml maslinovog ulja
- 7. Sa krumpirom i rajčicom:
- 800 g blitve
- 150-200 ml kuhane šalše od rajčice
- sol
- papar
- 50 ml maslinovog ulja
- 8. Kao umak:
- 700 g blitve
- 70-80 g maslaca
- 1 žlica brašna uzvršna
- sol
- papar
- 200 ml mlijeka ili vrhnja za kuhanje
- 1 režanj češnjaka po želji
- 9. Sa mladim bobom:
- 500 g blitve
- 500 g mladog boba u mahuni
- sol
- papar
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka po želji
Priprema
- OPĆENITO :Blitvu očistite, odvojite list od stapke i ako je stapka deblja, uzduž je izrežite na trake. Ako je pak stapka duga, pola stapke pri korijenu odrežite i bacite jer će u protivnom stapke prevladati.Dobro operite.Kuhajte je u dosta slane vode i nemojte poklapati poklopcem. Blitva se kuha najviše 10 minuta.
NAPOMENA:
Blitva se kuha u dosta vode nepoklopljena da se neželjene tvari otpuste u zrak, a voda u kojoj se kuhala nije za upotrebu jer su u njoj ostaci oksalne kiseline. - 1.SA KRUMPIROM : Krumpir izrežite na četvrtine, pa stavite kuhati u hladnu vodu. Kad uzavre, kuhajte još 20 minuta pa dodajte blitvu i posolite. Kad omekšaju i krumpir i blitva (probajte joj stapke), procijedite, stavite u zdjelu, popaprite i polijte maslinovim uljem. Izmiješajte, a ako više volite sitniji krumpir, gnječite ga dok miješate.Ako pak volite blitvu na sitno, onda u zdjeli uz pomoć noža i vilice sve sitno izrežite.Po želji dodajte 1-2 režnja sitno rezanog češnjaka.želji dodajte 1-2 režnja sitno rezanog češnjaka.
- 2.SA KRUMPIROM I MLADIM LUKOM ili PORILUKOM: Krumpir i blitvu skuhajte na gornji način i ocijedite.Očišćen i opran mladi luk narežite na kolutiće cca 1 cm i popržite na malo maslinovog ulja. Umjesto mladog luka, možete staviti poriluk. Dodajte ocijeđenu blitvu sa krumpirom, popaprite i kratko prevrnite na vatri. Po potrebi dosolite, maknite sa vatre i po želji polijte sa još malo maslinovog ulja.
- 3.SA TIKVICAMA I PORILUKOM: Uzavrelu vodu posolite i stavite kuhati očišćenu blitvu i tikvice rezane na tanje ploške. Kad omekšaju, procijedite i na dasci grubo usitnite. Nagnite dasku da se voda ocijedi.Dok se blitva i tikvice kuhaju, u široj tavi na malo maslinovog ulja dinstajte poriluk rezan na 1 cm široke polukolutiće na srednje jakoj vatri. Stalno miješajte kako poriluk ne bi izgorio. Kad omekša, dodajte narezanu i ocijeđenu blitvu sa tikvicama i sve skupa prevrnite na vatri 2-3 minute. Na kraju popaprite i po potrebi dosolite. Maknite sa vatre i polijte sa još malo maslinovog ulja.
- 4.SA KRUMPIROM I POPRŽENIM ČEŠNJAKOM : Isto kao i sa mladim lukom, samo umjesto mladog luka na ulje stavite sitno rezan češnjak i čim zamiriše, dodajte blitvu i krumpir.
- 5.SA SLANUTKOM I KRUMPIROM : Na maslinovom ulju popržite sitno rezan crveni luk i kad zastakli, dodajte malo sitno rezanog češnjaka. Čim češnjak zamiriše, ubacite kuhani slanutak (ako je iz konzerve, properite ga i ocijedite), kuhanu blitvu sa krumpirom, papar i po potrebi još soli. Sve zajedno prevrnite na ulju.
- 6.SA KRUMPIROM I TIKVICAMA : Krumpir izrezan na kockice kuhajte dok malo ne omekša. Dodajte blitvu izrezanu na trake od otpr.1 cm, tikvice na kocke i posolite. Kuhano procijedite, popaprite i polijte maslinovim uljem. Po potrebi dosolite.
- 7.SA KRUMPIROM I RAJČICOM : Blitvu i krumpir skuhajte na opisani način i procijedite. Umiješajte u kuhanu šalšu, posolite i popaprite po potrebi, poklopite i kratko prokuhajte dok se sve ne poveže. Koji put promiješajte da vam ne prigori. Ako je puno gusto, ulijte malo vode ili jušnog temeljca ako imate (ili malo vode u kojoj se blitva kuhala, premda kažu da se voda ne koristi).Ako nemate gotovu šalšu onda na maslinovom ulju zažutite sitno rezan crveni luk, pa dodajte sitno rezan češnjak i peršin, na kockice rezanu rajčicu, oguljenu i bez sjemenki, sol, papar i dinstajte pola sata ili dok tekućina ne ishlapi.
- 8.KAO UMAK : Blitvu skuhajte u slanoj vodi i dobro ocijedite od vode.Stavite na dasku i usitnite što više možete.Otopite maslac na laganoj vatri pa dodajte brašno i svijetlo popržite. Onda dodajte blitvu i dobro izmiješajte da se sve sjedini. Tada dodajite pomalo mlijeka, onoliko koliko gust umak želite (više ili manje od navedenog). Popaprite i po potrebi dosolite.Umjesto mlijeka, možete staviti vrhnje za kuhanje, a tko voli može dodati malo sitno rezanog češnjaka.Na isti način se sprema i špinat.
- 9.SA MLADIM BOBOM : Mladi bob je sitnog zrna, u mahuni bez konca. Kuhajte ga u vrućoj posoljenoj vodi 15-tak minuta. Procijedite i odmah polijte sa malo maslinovog ulja.Blitvu posebno skuhajte, procijedite i primiješajte bobu. Dodajte papar, još malo maslinovog ulja i po potrebi soli.Ako volite, dodajte sitno rezan češnjak.
coolinarika.com
Нема коментара:
Постави коментар