Претражи овај блог

четвртак, 16. јун 2016.

Blitva na razne načine

Blitva na razne načine

  •  jednostavno
  •  
  •  4 osobe
Blitva sa krumpirom 2
/slika/2151031/
Mogućnosti su velike, ali par recepata po kojima najčešće pripremam blitvu kao prilog, stavit ću zajedno.

Sastojci

  4 osobe
  • 2. Sa krumpirom i mladim lukom ili porilukom:
  • 800 g blitve
  • srednje velika krumpira
  • sol
  • papar
  • 50 ml maslinovog ulja
  • mlada luka ili 1 veći poriluk i bijeli i zeleni dio
  • 4. Sa krumpirom i poprženim češnjakom:
  • sastojci kao pod točkom 2. samo umjesto mladog luka
  • 3-4 režnja češnjaka
  • 8. Kao umak:
  • 700 g blitve
  • 70-80 g maslaca
  • 1 žlica brašna uzvršna
  • sol
  • papar
  • 200 ml mlijeka ili vrhnja za kuhanje
  • 1 režanj češnjaka po želji

Blitva na razne načine

  •  jednostavno
  •  
  •  4 osobe
Blitva sa krumpirom 2
/slika/2151031/
Mogućnosti su velike, ali par recepata po kojima najčešće pripremam blitvu kao prilog, stavit ću zajedno.

Sastojci

  4 osobe
  • 2. Sa krumpirom i mladim lukom ili porilukom:
  • 800 g blitve
  • srednje velika krumpira
  • sol
  • papar
  • 50 ml maslinovog ulja
  • mlada luka ili 1 veći poriluk i bijeli i zeleni dio
  • 4. Sa krumpirom i poprženim češnjakom:
  • sastojci kao pod točkom 2. samo umjesto mladog luka
  • 3-4 režnja češnjaka
  • 8. Kao umak:
  • 700 g blitve
  • 70-80 g maslaca
  • 1 žlica brašna uzvršna
  • sol
  • papar
  • 200 ml mlijeka ili vrhnja za kuhanje
  • 1 režanj češnjaka po želji
  • 9. Sa mladim bobom:
  • 500 g blitve
  • 500 g mladog boba u mahuni
  • sol
  • papar
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka po želji
  • Priprema

    1. OPĆENITO :
      Blitvu očistite, odvojite list od stapke i ako je stapka deblja, uzduž je izrežite na trake. Ako je pak stapka duga, pola stapke pri korijenu odrežite i bacite jer će u protivnom stapke prevladati.
      Dobro operite.
      Kuhajte je u dosta slane vode i nemojte poklapati poklopcem. Blitva se kuha najviše 10 minuta.
      Kuhanu dobro ocijedite i pritisnite kuhačom da istisnete višak vode.

      NAPOMENA:

      Blitva se kuha u dosta vode nepoklopljena da se neželjene tvari otpuste u zrak, a voda u kojoj se kuhala nije za upotrebu jer su u njoj ostaci oksalne kiseline.
    2. 1.
      SA KRUMPIROM : Krumpir izrežite na četvrtine, pa stavite kuhati u hladnu vodu. Kad uzavre, kuhajte još 20 minuta pa dodajte blitvu i posolite. Kad omekšaju i krumpir i blitva (probajte joj stapke), procijedite, stavite u zdjelu, popaprite i polijte maslinovim uljem. Izmiješajte, a ako više volite  sitniji krumpir, gnječite ga dok miješate.
      Ako pak volite blitvu na sitno, onda u zdjeli uz pomoć noža i vilice sve sitno izrežite.
      Po želji dodajte 1-2 režnja sitno rezanog češnjaka.želji dodajte 1-2 režnja sitno rezanog češnjaka.
    3. 2.
      SA KRUMPIROM I MLADIM LUKOM ili PORILUKOM: Krumpir i blitvu skuhajte na gornji način i ocijedite.
      Očišćen i opran mladi luk narežite na kolutiće cca 1 cm i popržite na malo maslinovog ulja. Umjesto mladog luka, možete staviti poriluk. Dodajte ocijeđenu blitvu sa krumpirom, popaprite i kratko prevrnite na vatri. Po potrebi dosolite, maknite sa vatre i po želji polijte sa još malo maslinovog ulja.
    4. 3.
      SA TIKVICAMA I PORILUKOM: Uzavrelu vodu posolite i stavite kuhati očišćenu blitvu i tikvice rezane na tanje ploške. Kad omekšaju, procijedite i na dasci grubo usitnite. Nagnite dasku da se voda ocijedi.
      Dok se blitva i tikvice kuhaju, u široj tavi na malo maslinovog ulja dinstajte poriluk rezan na 1 cm široke polukolutiće na srednje jakoj vatri. Stalno miješajte kako poriluk ne bi izgorio. Kad omekša, dodajte narezanu i ocijeđenu blitvu sa tikvicama i sve skupa prevrnite na vatri 2-3 minute. Na kraju popaprite i po potrebi dosolite. Maknite sa vatre i polijte sa još malo maslinovog ulja.
    5. 4.
      SA KRUMPIROM I POPRŽENIM ČEŠNJAKOM : Isto kao i sa mladim lukom, samo umjesto mladog luka na ulje stavite sitno rezan češnjak i čim zamiriše, dodajte blitvu i krumpir.
    6. 5.
      SA SLANUTKOM I KRUMPIROM : Na maslinovom ulju popržite sitno rezan crveni luk i kad zastakli, dodajte malo sitno rezanog češnjaka. Čim češnjak zamiriše,  ubacite kuhani slanutak (ako je iz konzerve, properite ga i ocijedite), kuhanu blitvu sa krumpirom, papar i po potrebi još soli. Sve zajedno prevrnite na ulju.
    7. 6.
      SA KRUMPIROM I TIKVICAMA : Krumpir izrezan na kockice kuhajte dok malo ne omekša. Dodajte blitvu izrezanu na trake od otpr.1 cm, tikvice na kocke i posolite. Kuhano procijedite, popaprite i polijte maslinovim uljem. Po potrebi dosolite.
    8. 7.
      SA KRUMPIROM I RAJČICOM : Blitvu i krumpir skuhajte na opisani način i procijedite. Umiješajte u kuhanu šalšu, posolite i popaprite po potrebi, poklopite i kratko prokuhajte dok se sve ne poveže. Koji put promiješajte da vam ne prigori. Ako je puno gusto, ulijte malo vode ili jušnog temeljca ako imate (ili malo vode u kojoj se blitva kuhala, premda kažu da se voda ne koristi).
      Ako nemate gotovu šalšu onda na maslinovom ulju zažutite sitno rezan crveni luk, pa dodajte sitno rezan češnjak i peršin, na kockice rezanu rajčicu, oguljenu i bez sjemenki, sol, papar i dinstajte pola sata ili dok tekućina ne ishlapi.
    9. 8.
      KAO UMAK : Blitvu skuhajte u slanoj vodi i dobro ocijedite od vode.
      Stavite na dasku i usitnite što više možete.
      Otopite maslac na laganoj vatri pa dodajte brašno i svijetlo popržite. Onda dodajte blitvu i dobro izmiješajte da se sve sjedini. Tada dodajite pomalo mlijeka, onoliko koliko gust umak želite (više ili manje od navedenog). Popaprite i po potrebi dosolite.
      Umjesto mlijeka, možete staviti vrhnje za kuhanje, a tko voli može dodati malo sitno rezanog češnjaka.
      Na isti način se sprema i špinat.
    10. 9.
      SA MLADIM BOBOM : Mladi bob je sitnog zrna, u mahuni bez konca. Kuhajte ga u vrućoj posoljenoj vodi 15-tak minuta. Procijedite i odmah polijte sa malo maslinovog ulja.
      Blitvu posebno skuhajte, procijedite i primiješajte bobu. Dodajte papar, još malo maslinovog ulja i po potrebi soli.
      Ako volite, dodajte sitno rezan češnjak.



coolinarika.com

Нема коментара:

Постави коментар