Претражи овај блог

петак, 13. мај 2016.

NEPEČENA ČOKOLADNA TORTA


NEPEČENA ČOKOLADNA TORTA

nepecena-cokoladna-torta
SASTOJCI:
kora:
250 gr mljevenog keksa
70 gr otopljenog margarina
500 ml soka od naranče
krem:
1l mlijeka
8 žlica šećera
3 pudinga od čokolade
200 gr čokolade za kuhanje
125 gr margarina
100 gr šećera u prahu
250 ml slatkog vrhnja
1 želatin (10gr)
40 ml vode
dekoracija:
250 ml slatkog vrhnja
1 štangla čokolade
1 žlica ulja
PRIPREMA:
Prvo se priprema puding.
Na vatru da provri staviti 800 ml mlijeka.
Za to vrijeme umutiti 3 pudinga 0,8 žlica šećera i 200ml hladnog mlijeka.
Kad mlijeko provri zakuhati razmućen puding i miješati dok se ne zgusne.
Kad se zgusne dodati izlomljenu čokoladu za kuhanje i miješati dok se ne otopi.
Kad se otopi ostaviti da se skroz ohladi.
Dok se puding hladi pripremiti koru.
Mljeveni keks, 70 gr otopljenog margarina i sok od naranče sjediniti i umijesiti.
Biće tvrdo ali tako treba, kasnije će kora pokupiti višak tekućine iz krema i omekaniti.
Obruč od kalupa uviti prijanjajućom folijom pa ga staviti na tacnu.
Istresti smjesu za koru pa Rumak utisnuti na tacnu, ravnomjerno.
Kada se puding ohladio ulupaćemo 125 gr margarina sa šećerom u prahu.
Margarinu ćemo dodati puding i izmiksati da se sjedini.
Ulupaćemo 250ml slatkog vrhnja pa ćemo i nju dodati tučenim kremu.
Dok mutimo kremove stavit ćemo želatinu u vodu da nabubri.
Želatinu zagrijati da se skroz otopi, nikako da provri.
U želatinu ćemo dodati 2 žlice krema i sve sjediniti pa tu smjesu istresti u krem ​​i izmiksati.
Krem će biti malo redji ali će se od želatine stegnuti.
Ovako dobiven krem ​​ćemo istresti u kalup preko kore i ostaviti bar 3h u hladnjaku da se stegne (ja sam držala sat ipo vremena u zamrzivaču).
Ulupati slatko vrhnje pa dekorirati tortu.
Preko ispreskati sa otopljenom štanglom čokolade i žlicom ulja. Dodatno tortu prohladiti pa poslužiti.
izvor http://slatkirecepti.info/

Нема коментара:

Постави коментар