Претражи овај блог

понедељак, 6. јун 2016.

TORTA OD JABUKA: Fini voćni desert, raskošne forme i vrhunskog okusa




TORTA OD JABUKA: Fini voćni desert, raskošne forme i 

vrhunskog okusa 


Ova torta od jabuka nije jedna od onih koje se prave u dva-tri požeže. Malo je zahtjevnija, ali rezultat je zaista vrhunski - fini voćni desert, raskošne forme i fantastičnog okusa.

Sastojci:


Za koru:
  •  100 g brašna,
  •  5 jaja,
  •  50 g mljevenih i 50 g sjeckanih oraha,
  •  120 g šećera,
  •  20 ml vode,
  •  pola žličice cimeta,
  •  20 g maslaca,
  •  prstohvat soli

Za fil:
  •  4 crvene jabuke (oko 750 g),
  •  200 ml bijelog vina,
  •  sok od limuna,
  •  70 g šećera,
  •  6 listova želatine,
  •  pola štapića vanilije

Za završni sloj i ukrašavanje:
  •  400 ml slatkog vrhnja,
  •  30 g šećera u prahu,
  •  50 g sjeckanih oraha




priprema:

  1. Brašno prosijte i pomiješajte s mljevenim orasima.
  2. Žumanca pjenasto umutite sa 20 g šećera, sjeckanim orasima, vodom i cimetom.
  3. Umutite čvrst snijeg od bjelanaca sa prstohvatom soli i pomiješajte sa smjesom od žumanjaka, postupno dodajte brašno i rastopljen maslac.
  4. Okrugli kalup za tortu obložite papirom za pečenje, ulijte smjesu za biskvit i pecite u pećnici zagrijanoj na 190 ° C oko 30 minuta.
  5. Kolač ohladite i vodoravno prerežite na tri dijela, tj. na tri kore.
  6. Jednu jabuku operite, izvadite sjemenke i izrežite na 12 kriški.
  7. U šerpici zagrijte sok od limuna, šećer i bilo vino, dodajte kriške jabuka, kuhajte 2-3 minute, izvadite ih i dobro ocijedite.
  8. Ostale jabuke ogulite, izvadite sjemenke, izrežite na kockice i kuhajte sa bijelim vinom i sjemenkama vanilije dok ne omekšaju. Nakon toga ih ispasirajte i dok su još tople dodajte želatinu otopljen u hladnoj vodi.
  9. Fil ohladite i ostavite trećinu sa strane.
  10. Na tacnu za posluženje stavite donju koru, namažite polovicu fila, poklopite drugom korom, rasporedite ostatak fila, stavite treću koru i ohladite u hladnjaku oko 30 minuta.
  11. Slatko vrgnja umutite sa šećerom u prahu, tako da dobijete čvrst šlag.
  12. Cijelu tortu premažite šlagom, s tim da malo manje od jedne trećine ostavite za ukrašavanje.
  13. Bočnu stranu ukrasite sjeckanim orasima. Preko šlaga nanesite trećinu fila koju ste ostavili sa strane, preko njega rasporedite grudice šlaga, au svaku od njih po jednu krišku jabuke.
  14. mojakuhinja.net

Нема коментара:

Постави коментар