TORTA OD JABUKA: Fini voćni desert, raskošne forme i
vrhunskog okusaOva torta od jabuka nije jedna od onih koje se prave u dva-tri požeže. Malo je zahtjevnija, ali rezultat je zaista vrhunski - fini voćni desert, raskošne forme i fantastičnog okusa.
Sastojci:
Za koru:
- 100 g brašna,
- 5 jaja,
- 50 g mljevenih i 50 g sjeckanih oraha,
- 120 g šećera,
- 20 ml vode,
- pola žličice cimeta,
- 20 g maslaca,
- prstohvat soli
Za fil:
- 4 crvene jabuke (oko 750 g),
- 200 ml bijelog vina,
- sok od limuna,
- 70 g šećera,
- 6 listova želatine,
- pola štapića vanilije
Za završni sloj i ukrašavanje:
- 400 ml slatkog vrhnja,
- 30 g šećera u prahu,
- 50 g sjeckanih oraha
priprema:
- Brašno prosijte i pomiješajte s mljevenim orasima.
- Žumanca pjenasto umutite sa 20 g šećera, sjeckanim orasima, vodom i cimetom.
- Umutite čvrst snijeg od bjelanaca sa prstohvatom soli i pomiješajte sa smjesom od žumanjaka, postupno dodajte brašno i rastopljen maslac.
- Okrugli kalup za tortu obložite papirom za pečenje, ulijte smjesu za biskvit i pecite u pećnici zagrijanoj na 190 ° C oko 30 minuta.
- Kolač ohladite i vodoravno prerežite na tri dijela, tj. na tri kore.
- Jednu jabuku operite, izvadite sjemenke i izrežite na 12 kriški.
- U šerpici zagrijte sok od limuna, šećer i bilo vino, dodajte kriške jabuka, kuhajte 2-3 minute, izvadite ih i dobro ocijedite.
- Ostale jabuke ogulite, izvadite sjemenke, izrežite na kockice i kuhajte sa bijelim vinom i sjemenkama vanilije dok ne omekšaju. Nakon toga ih ispasirajte i dok su još tople dodajte želatinu otopljen u hladnoj vodi.
- Fil ohladite i ostavite trećinu sa strane.
- Na tacnu za posluženje stavite donju koru, namažite polovicu fila, poklopite drugom korom, rasporedite ostatak fila, stavite treću koru i ohladite u hladnjaku oko 30 minuta.
- Slatko vrgnja umutite sa šećerom u prahu, tako da dobijete čvrst šlag.
- Cijelu tortu premažite šlagom, s tim da malo manje od jedne trećine ostavite za ukrašavanje.
- Bočnu stranu ukrasite sjeckanim orasima. Preko šlaga nanesite trećinu fila koju ste ostavili sa strane, preko njega rasporedite grudice šlaga, au svaku od njih po jednu krišku jabuke.
- mojakuhinja.net
Нема коментара:
Постави коментар