Претражи овај блог

уторак, 31. мај 2016.

LEPINJE



Brze lepine/somuni

  •  jednostavno

Sastojci

  • 500g brasna
  • 450 ml tecnog jogurta ili mlacenice
  • 2 kesice praska za pecivo
  • 1,5 MK soli
  • malo jogurta za premaz
  • malo sjemenki curekota
  • Priprema

    1. 1.
      Pripremite zdjelu, prosijte brasno, dodajte prasak za pecivo, sol i zamijesite glatko, neljepljivo tijesto.
    2. 2.
      Pripremite tepsiju i oblozite pek papirom.
      Oblikujte 4 vece ili 5 manjih lepina/ somuna. Tupom stranom noza nacrtajte kosim crtama sare. 
    3. 3.
      Premazite jogurtom i pospite curekotom. Ostavite par minuta da odstoje.
    4. 4.
      Pecite na 220 stepeni u zagrijanoj pecnici, nekih 10 minuta. Kada su fino porumenile, izvadite i zamotajte u cistu krpu da malo odstoje.

x

Proteinski keksici



Proteinski keksici

  •  jednostavno
Proteinski keksici/slika/2482461/
31.05.2016.
Jedni sportski keksi. Mogu se jesti prije treninga, nakon treninga, ma kad god hocete ;-)

Sastojci

  • 2 šolje sitnih zobenih pahuljica(ili samljeti kratko ako imate krupne)
  • 1/2 šolje krupnije mljevenih badema(mogu i orasi, lješnjaci..)
  • 2 kasicice cimeta
  • 2 kasicice praska za pecivo
  • 60 g whey proteina (ja sam koristila vaniliju)
  • jaja
  • 2 kasike meda
  • 2 kašike chia semenki (prethodno ih natopite s 6 kašika jogurta i kad nabubre dodajte u smesu sve zajedno)
  • izgnjecena banana
  • 2-3 kasike (oko 100 g) posnog sira
  • Priprema

    1. 1.
      Pomesati sve suve sastojke, pa dodati mokre.
      Ja sam na kraju jos ubacila grozdjica i seckane cokolade (70% kakao). Moze se dodati sta ko voli.


    2. 2.

      U tepsiju staviti masni papir i vaditi hrpice s malo razmaka između. Od ove količine meni je bila taman puna velika tepsija od rerne. 
    3. 3.

      Peći na 180°C jedno 20-25 minuta, odnosno dok ne porumene

x

Domaće Tortilje





Domaće Tortilje



  • 50 dkg glatkog brašna
  • 1,5 žličica soli
  • 8 dkg margarina
  • prašak za pecivo
  • mlaka voda po potrebi
  • riprema

    1. 1.
      Pomješati sve suhe sastojke i dodavati mlaku vodu da se zamjesi glatko tijesto.
    2. 2.
      Od glatkog tijesta napraviti kuglice veličine 8 do 10 dkg i ostaviti 10-ak minuta da se tijesto malo odmori.
    3. 3.
      Razvaljati kuglice na pobrašnjenoj podlozi na veličinu cca 25 cm.
    4. 4.
      Peči na vručoj teflonskoj tavici 15 – 20 seundi s jedne strane (počnu se raditi mjehurići) te okrenuti i peči još 15-20 sekundi s druge strane.
    5. 5.
      Tavica mora biti jako vruča a mjehuriće probosti vilicom.

    Posluživanje

    Ohlađene tortilje se mogu smrznuti i po potrebi vaditi iz zamrzivača. Prije upotrebe kratko podgrijati u mikrovalki ili ih ostaviti da se odlede na sobnoj temperaturi.
    Smrznuti se mogu da se složu između alu folije.
    U izvedbi mamaika i jos jednom

    by djetlic

  • Napravite sami sveće protiv komaraca




    Napravite sami sveće protiv komaraca: Na metre oko vaše kuće neće biti ovih insekata!

    Foto: shutterstock

    Eterično ulje limunske trave komarci jednostavno mrze pa iskoristite tu činjenicu i ulepšajte sebi život dok sedite u kući ili u bašti.
    Napravite sami sveće koje će oterati komarce, osim toga, lepo će izgledati dok gori i ispušta miris za koji kažu da deluje relaksirajuće. Miris limunske trave ne vole ni muve, mušice itd., a beže i od ulja eukaliptusa.
    Šta vam je potrebno:
    Vosak - možete iskoristiti staru sveću ili ga kupiti; Eterično ulje limunske trave ili eukaliptusa2 drvena štapića;Staklena posudica u kojoj će biti sveća; Fitilj i selotejp.
    Postupak:
    Stavite fitilj u staklenu posudicu tako da ga drveni štapići drži odozgo, a donji do zalepite trakicom za dno posude. Štapiće stavite vodoravno na posudu i fitilj pričvrstite tako da stoji u sredini i ne miče se kasnije dok sipate smesu voska i eteričnog ulja.
    Vosak otopite tako da ga stavite u lončić koji se zagreva u vodi koja se nalazi u drugom loncu, na srednjoj temperaturi. Kad se otopi, umešajte eterično ulje limunske trave - 10 do 13 kapi i 5 do 8 kapi ulja od eukaliptusa(za sveće srednje veličine).
    Polako to sipajte u staklenu posudicu i pazite da se fitilj ne pomeri. Ostavite nekoliko sati da se stvrdne pa uklonite štapiće koji drže fitilj. I to je to!
    24 sata.hr

    x

    ludo tijesto




    ludo tijesto

    "Ludo burazere ... ludo ..." Sigurno će se neki sjetiti ove izreke iz nekada davno emitiranog crtića. Evo kako, dok vas seta vraća u stara vremena, spremite sjajno tijesto koje možete koristiti za razne stvari. Uživajte!
    copyright
    Copyright: cookshootblog.com
    Pročitano: 18791 puta




    potrebno:

    ½ l jogurta
    ½ l mlijeka
    2 jaja
    1 prašak za pecivo
    1 paket kvasca
    1 čajna žlica šećera
    ½ žlice soli
    1 šalica ulja
    1,5 kg brašna

    priprema:

    Pomiješati sve sastojke i umijesiti tijesto. Prebaciti u uljem namazanu najlon vrećicu, koju treba dobro zatvoriti i ostaviti u hladnjaku oko 4 sata. Od testa praviti, pogače, krafne i slično.
    Napisao: oklagija.rs 

    x

    Topi kila, štiti srce, sprječava dijabetes ...



    Topi kila, štiti srce, sprječava dijabetes ...


    voda-krastavci-krastavac-1




    Iako je ova voda pogodila još od modela pripreme kao najbolje rješenje za gubljenje težine, vrlo rijetko spominje svoje zdravlje.Priprema: U dvije litre vode staviti očišćene i sjeckani krastavac (sa korom) iz organskog uzgoja i neka sjesti za kratko vrijeme u hladnjaku ,








     Prema Američkog udruženja za zdravlje srca i Amerike je bolest tijela prvi uzrok smrti. Smart dijeta je najbolji način da se štite srce. Voda iz krastavaca će sniziti krvni tlak te tako smanjiti rizik od srčanih bolesti. Ovaj napitak čuva mišiće bitne hranjive tvari, pa ako želite da bude veća tijekom dana konzumirati najmanje dvije šalice tog napitka (pogotovo ako se vježba). Neki od njih su dijabetes, Alzheimerova bolest bolesti, bolesti očiju, i mnogi drugi.Krastavci su puni snažnih antioksidanata koji jačaju funkciju mozga, smanjiti stres i spriječiti pojavu bolesti vezanih uz starenje.Osteoporoza je jedna od više opasne situacije koje mogu pogoditi, bez obzira na dob, i dovodi do lakših lomova kostiju i bolova u leđima. Krastavac neće izliječiti osteoporoze, ali može ojačati vaših kostiju visok udio vitamina K.







    Ovo piće će hidratizirati, tonirana i smiruje kožu, a sve zato što je krastavac bogat je silicij, koji se koristi u liječenju akni. Voda s krastavcima je bogat antioksidansima koji također štite kožu. Voda krastavac je jedan od najjačih detoksikacije napitaka koji će riješiti nagomilane toksine. Kako sadrži mnogo vlakana i vode, ovaj napitak doslovno će istjerati sve toksine iz tijela. Izvor: Ordinacija.hr

    понедељак, 30. мај 2016.

    Glavni simptomi nedostatka vitamina D






    Glavni simptomi nedostatka vitamina D

    Vitamin D je topljiv u mastima i igra važnu ulogu u mnogim važnim funkcijama tijela. Najpoznatiji po radu s kalcijem u vašem tijelu, pomože u izgradnji i održavanju jakih kostiju. Vitamin D također je uključen u regulaciju imunološkog sustava i stanica, gdje može pomoći u prevenciji raka.
    nedostatak vitamina D simptomi Glavni
    Vitamin D je vjerojatno najvažniji nutrijent kada se govori kostima ili imunološkom sustavu. Ne samo da će adekvatna konzumaciju vitamina D sačuvati kosti i imunološki sustav zdravim, to je također može spriječi niz ozbiljnih zdravstvenih stanja.
    Nedostatak vitamina D je najpoznatiji po stanju koje uzrokuje rahitis (krhkih kostiju) kod djece, stanje u kojem se tkivo kosti ne otvrde ili mineralizirati. Ovo stanje često dovodi do krhkih kostiju i koštane deformacije, često se poklapa s povećanim rizikom od ozljeda. Međutim, novija istraživanja otkrivaju veze između nedostatka vitamina D i niz drugih zdravstvenih stanja.
    Istraživanja pokazuju da vitamin D može igrati ulogu i u prevenciji i tretmanu hipertenzije, dijabetesa tipa1 i tipa2, multiplu sklerozu (MS) i hipertenzije.
    Predstavljamo vam glavne simptome koji ukazuju na nedostatak vitamina D i na koje bi trebali obratiti pažnju.

    Bol i splabost mišića

    Stupanj boli i slabosti mišića varirati od male boli to one koju jedva izdržite. U početku ove simptome gotovo da i ne osjetimo. Ako je nedostatak vitamina D duži onda ovi simptomi imaju tendenciju da postanu još gori. Razlog tome je da vitamin D, kad metabolizira, poboljšava mišićne kontrakcije – bitan mehanizam za jačanje kostiju.

    Oslabljen imunološki sustav

    Kada je u tijelu niska razina Vitamin D onda je naš imunološki sustav u opasnosti. Visoka koncentracija vitamina D receptora mogu se naći u imunim stanicama, te stanice zahtjeva odvoljan unos vitamina D u organizam.

    hipertenzija

    Hipertenzija (povišeni krvni tlak) često rezultat toga da nema dovoljno Vitamina D u tijelu. Naše tijelo formulira peptide koji povećava krvni tlak kroz arterije ograničenja i zadržavanje vode. Vitamin D služi kao protumjere, suzbijanju ove enzimatske reakcije i porgrešnu reakciju organizma,čime normalizaciju razine krvnog tlaka.

    Osjećaji tuge/depresije

    Veza između nedostatka vitamina D i osjećaja tuge/depresije. Jedna posebno zanimljivo otkriće uključuje korelaciju između sezonski afektivni poremećaj, sezonskog depresivno stanje, i promjenjive razine vitamina D3. Sudionici su izvijestili značajno smanjena prisutnost različitih simptoma, uključujući i žudnja za hranom, hipersomnija, letargija, kao i poremećaja spavanja.

    Problemi zna crijevima

    Izvjesni gastrointestinalni poremećaji utječu na apsorpciju vitamina D. Oni koji imaju celijakiju, Crohnovu, upalne bolesti crijeva, vjerojatno će biti veći rizik od nedostatka vitamina D, zbog tih interakcija. Osim toga, oni s visokim količinama masnog tkiva su skloni nedostatak vitamina D, jer mast razrjeđuje vitamina i smanjuje njegove fiziološke učinke.

    Prekomjerno znojenje

    Čudan dodatak ovoj listi je tendencija da se ljudi znoje više bez dovoljne razine vitamina D. Za razliku od mnogih stavki na popisu, medicinski stručnjaci nisu sasvim sigurni zašto se znojimo više s niskim razinama vitamina D. Sve što je poznato je da se čini da neodvojivi veza između niske razine vitamina D i prekomjerno znojenje , osobito oko čela.

    Zdravlje srca

    Postoji vjerojatnost korelacija između niske razine vitamina D i kardiovaskularnih bolesti. Medicinski stručnjaci vjeruju da je niska razina vitamina rezultat u višim koncentracijama kalcija nakupiti u arterije; nakupljanje kalcija je plak koji se stvara u arterijama i povećava rizik od srčanog ili moždanog udara. Ostali simptomi vezani za niskim razinama vitamina D – hipertenzije, dijabetesa tipa 2, pretilosti i visokog kolesterola – Čini se da je vitamin D povezan sa zdravljem srca.

    Izvor vitamina D

    Sada kada smo objasnili da su simptomi D nedostatak vitamina, to je vrijeme za MMA reći kako jenajbolje ući u vitamin D u tijelu . Sunčanje definitvino će povećati količinu vitamina D u tijelu.Sok od naranče je odličan izvor vitamina D gljiva, organski meso, riba, jaja, zobene pahuljice pahljuice, sve ove namirnice su izvrsni izvori vitamina D u organizmu, koje ulaze kroz zdrave prehrane.
    http://zenstvena.com/

    x